Robin Olsen sträcker ut sina 198 centimeter under träningen på Spartak-stadion i Gelendzjik.
Robin Olsen sträcker ut sina 198 centimeter under träningen på Spartak-stadion i Gelendzjik.

Robin Olsen: "Jag hade lite is i magen"

Robin Olsen gick sin egen väg, lyssnande på magkänslan och bestämde sig för att inte ha bråttom. Han kom långt ändå.

ANNONS
|

När Andreas Isaksson tackade för sig en bitter kväll i Nice för snart två år sedan satt Olsen på avbytarbänken.

Förlusten mot Belgien skickade ut Sverige ur EM.

Två månader senare räddade Olsen en VM-kvalpoäng mot Nederländerna på Friends, som given arvtagare mellan stolparna i ett nytt landslag under en ny regim. Elva matcher senare höll han nollan på San Siro och vips var landslaget i VM.

Kunde ha tagit tvärstopp

Ibland tänker han på hur det kunde ske, att just han fick vara med om allt det där och nu är några dagar från VM-öppningen mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod. Inget är givet i livet. För Olsen kunde det ha tagit tvärstopp tidigt.

ANNONS

För nio år sedan skadade han sig illa i knäet, kunde inte spela på tio månader och när han väl gjorde det igen var det med Bunkeflo FF i division 5. Robin Olsen drog sig tillbaka för att ta sig tillbaka. Ett medvetet val och ett lyckat sådant. Fem år senare debuterade han i landslaget och var då sedan en tid en etablerad allsvensk målvakt i Malmö FF.

- Man bli ofta påmind om det när man träffar en gammal tränare eller lagkamrat från division 5 man inte sett eller spelat med på några år. När folk börjar prata med mig om det tänker jag efter. Den väg jag har tagit är jag väldigt stolt över. Jag var tvungen att ta några svåra beslut, som till exempel att gå från division 1 till division 5. Eller när jag kunde välja division 1, men valde division 2. Det är val som visade sig vara rätt, modiga val skulle jag vilja säga.

"En krokig väg"

- Jag har haft en krokig väg till landslaget. Jag siktade inte högst, utan rätt, och hade lite is i magen, säger Olsen.

ANNONS

Som många elitspelare i dag kunde Olsen ha valt att spela för ett annat land. Född av danska föräldrar fanns möjligheten att välja Danmark.

Där tog han sitt svåraste beslut.

- Jag är tacksam för att jag valde rätt, för det var ett tufft beslut. Det är en stor ära att helt plötsligt kunna representera två länder. Det är speciellt. Det är en stolthet, men samtidigt måste du göra ett val som du känner är mest rätt för dig.

- I det här fallet var det Sverige och jag har inte ångrat det en sekund.

Snart ska han ta ett nytt beslut. Olsen har fått löfte av FC Köpenhamns ledning att han får lämna i sommar.

Det ryktas om klubbar lite varstans i de bättre europeiska ligorna.

TT: Helst ska även det beslutet bli rätt?

- Förhoppningsvis. Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte tänker på det, men med landslaget har du hela tiden så mycket andra saker att tänka på. Men det är klart, när jag går och lägger mig kan det florera en och annan tanke i huvudet om vad som kan hända.

ANNONS

Starkare än tidigare

Roma och Liverpool har i dagarna nämnts som intressenter, men på frågor om eventuell framtida klubbtillhörighet svarar han:

- Jag måste vara tråkig och säga inga kommentarer.

Då pratar han hellre om lättnaden över att nyckelbensskadan är helt läkt och att den hårda träningen under våren gjort honom gott.

- Jag känner mig betydligt starkare än innan jag blev skadad. Jag tror att det kan vara en fördel för mig när jag går in på planen också, säger han och avslöjar att det blir en sväng till gymmet under den annars träningsfria fredagen.

Gelendzjik, TT:s utsände

Fakta: Robin Olsen

Född: 8 januari 1990 i Malmö.

Längd: 198 cm.

Familj: Sambo och två barn.

Klubb: FC Köpenhamn.

Tidigare klubbar: Limhamn Bunkeflo, Bunkeflo FF, IFK Klagshamn, Malmö FF, Paok Thessaloniki.

Landskamper: 18.

Landslagsdebut: Elfenbenskusten (2–0) i Abu Dhabi den 15 januari 2015.

ANNONS