Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rivningen av Gamla Ullevi igång

Klockan var 11.15, regnet vräkte ner, vinden ven och en grävskopa slet ett stort sår i Gamla Ullevis östra läktare.
- Bra, sade Agne Simonsson, fotbollslegendar, som tittade på när Gamla Ullevi i Göteborg började rivas.
- Det blir en härlig dag när den nya arenan är färdig.
Visst hade Agne Simonsson fina minnen från Gamla Ullevi, som den där gången han och Örgryte mötte Elfsborg och det kom 32 357 åskådare. Ett publikrekord som aldrig slogs och som den nya arenan aldrig kommer ens i närheten av.
Där ska det rymmas 18 000. 14 200 av dem sittande.
- Gamla Ullevi var intimt, minns Agne Simonsson. Man kom nära publiken. Men så ska det ju bli på det nya stället också, säger han.
Ur de rasmassor som grävskoporna började rafsa ihop på tisdagen ska det så småningom växa en hypermodern anläggning. Utan öppna hörn, men bara med tak över läktarna, inte över plan.
- Det finns inte ekonomiska förutsättningar för det, säger Berndt Svensson, vd för Higabgruppen som bygger och ska driva den nya arenan, vad den nu kommer att få för namn.
Ett tak över planen skulle kosta mer än 300 miljoner kronor. Arenan, inklusive kommersiella utrymmen, hamnar runt 270 miljoner kronor.
- Det kan kanske blir tak i efterhand, säger Berndt Svensson.
Precis som det kanske blir konstgräs. I nybygget, som ska vara färdigt hösten 2008, blir underlaget vanligt gräs, precis som på Gamla Ullevi.
- Göteborg har fått U21-EM för 2009 och då ska det vara gräs på samtliga arenor, säger Svensson.
Borås, som har plast som underlag i sin nya fina arena, måste lägga naturgräs ovanpå det konstgjorda till 2009, för att fylla kraven. Men byggfolket är tveksamt till hur naturgräset på nya Göteborgsarenan ska klara miljön. Odlingsförutsättningarna är dåliga, med vindskydd och skuggande läktartak.
- Håller inte gräset får vi lägga nytt, säger Svensson. Det finns arenor där man lägger nytt gräs tre gånger om året.
Tisdagens rivningsstart, med Agne Simonsson, Karl-Alfred Jakobsson, Gais, och Bertil Bebben Johansson IFK Göteborg, som hedersgäster, innebär att två av de tre numera hemlösa klubbarna flyttar över gatan till Ullevi när allsvenskan startar. Öis , som spelar i superettan i år, har valt att flytta till Valhalla och konstgräset där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.