Daniel Rickardsson vann SM-guld på femmilen.
Daniel Rickardsson vann SM-guld på femmilen.

Rickardsson krossade alla på SM-femmilen

En efter en manglade Daniel Rickardsson konkurrenterna på den avslutande femmilen vid SM-veckan i Skellefteå. Till slut kunde Hudiksvallsåkaren ta sitt tredje SM-guld på distansen med Jens Burman som tvåa, slagen med 1.09.

ANNONS
|

Det var Jens Burman som startade bäst men Rickardsson tog över befälet efter nära två mil. Sedan handlade det bara om den urstarke 36-åringen.

– Fem mil är långt och de sista två milen vet man att det blir jobbigt, så taktiken var att hålla jämn fart och inte spränga mig i början. Tanken var att gå lite snabbare på de platta partierna men det blev nästan tvärtom. I dag gick det bättre uppför, där kände jag mig stark, sade Rickardsson.

Jens Burman åkte tidigt upp Marcus Hellner, som med Åsarnaåkarens hjälp till slut kunde lägga beslag på tredjeplatsen, slagen av Rickardsson med 1.51.

ANNONS

Fyra blev Oskar Svensson, som var 15 sekunder från Hellner och pallen.

"Smakade bra"

Burman var trött på slutet men hade inga problem att fixa silvret.

– Jag var förvånad att det gick så bra i början, det brukar det inte göra. Men fan vad jobbigt det var. Varje uppförsbacke var tung, sade dagens tvåa.

Som mest ledde han med elva sekunder men vid 17,5 kilometer var Daniel Rickardsson ikapp och förbi.

Segraren tog sitt fjärde SM-guld i karriären.

– Det smakade väldigt bra. Har ju varit trea tre gånger och var inte riktigt nöjd med veckan innan. På 15-kilometern kändes det bättre än en tredjeplats, sade Rickardsson.

Värdefull rygg

I förra årets SM-femmil ledde Marcus Hellner stort innan han gick in i väggen alldeles på slutet och kroknade totalt.

Nu öppnade han desto försiktigare och låg en halvminut efter vid den första tidskontrollen efter fyra kilometer.

– Det är svårt att hitta rätt tempo i ett sådant här lopp, det var därför. Sedan var det värdefullt att få en rygg när Jens kom. Det är svårt att driva på helt själv, sade Hellner.

Individuell start tycker han bra om.

– Det är en skön typ av skidåkning och jag gillar det mycket bättre än masstart, sade Gellivareåkaren, som lämnar Skellefteå med två guld och ett brons.

ANNONS

– Är väldigt nöjd. Kroppen har varit tung efter OS så jag har fått piska mig själv för att komma igång. Därför känns det här som en liten bedrift, sade Marcus Hellner.

ANNONS