Karl-Erik Nilsson, omstridd ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, omstridd ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

RF-basen om stormen: "Ett väldigt tryck"

Det stormar kring Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Nu kallar han samtliga specialförbund till ett digitalt möte på fredag för att förklara sig.
– När det är så infekterat kring den här frågan och så mycket medial uppmärksamhet känns det angeläget, säger Nilsson till TT.

ANNONS

Nilsson har mötts av hård och omfattande kritik sedan det läckte ut uppgifter i brittiska medier att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska ungdomslag i U17-turneringar.

Samtidigt är Riksidrottsförbundets linje tydlig: så länge det ryska anfallskriget i Ukraina pågår ska inga ryska lag – oavsett ålder – släppas in i idrottsgemenskapen.

Nilsson är mån om att slå fast att han helt och hållet ansluter sig till den linjen.

"Försökt förklara"

Enligt Nilsson har Uefa inte tagit beslut om att tillåta ryska ungdomslag, men organisationen tittar på lösningar för att släppa in U17-lag.

– Det är ett uppdrag till Uefa-administrationen att analysera möjligheterna. Dels måste man titta över säkerhetsfrågorna, dels måste man naturligtvis också analysera om det är någon som vill spela. Många länder – inklusive Sverige – har beslut på att man inte ska möta ryska lag.

ANNONS

– Detta har jag försökt förklara, men det är fortfarande ett väldigt tryck i frågan. Det är missförstånd eller att man inte riktigt har greppat vad tankarna är.

Den springande punkten här är väl att du som medlem av Uefas exekutiva kommitté driver frågan att släppa in ryska lag?

– När den här frågan kommer att redovisas för Uefas styrelse kommer jag naturligtvis att framföra det som är den svenska fotbollens och svenska idrottens hållning. Det kommer jag att göra den dag vi har ett förslag på bordet att ta ställning till, säger Nilsson.

Komplicerande faktor

Förstår du att det kan uppfattas som konstigt att du som företrädare för RF driver en linje och så sitter du i Uefa och diskuterar en annan?

– Absolut, men att titta in i frågan sett till FN:s barnkonvention tycker jag ändå har varit angeläget. Däremot, när jag får något att ta ställning till, kommer jag att framföra den svenska hållningen, men där är vi inte än.

Är det olyckligt att du sitter på två stolar?

– Det är klart att den här frågan hade varit helt annorlunda om jag suttit på bara en stol. Det är en komplicerande faktor, utan tvekan, som jag måste analysera.

ANNONS

Nilssons mandat i Uefas exekutiva kommitté går ut våren 2025.

Kan det bli aktuellt att du hoppar av uppdraget innan dess?

– Jag behöver hitta en lösning så att jag på ett bättre sätt kan hantera intressekonflikter. Vad det är, där har jag inte riktigt tänkt färdigt.

Kunde ha agerat annorlunda

Karl-Erik Nilsson säger att han aldrig tidigare känt av en liknande storm kring sin person. Han har tagit emot åtskilliga, kritiska mejl.

– Oförskämdheter och insinuationer om det ena och andra. Jag kan inte säga att jag fått några direkta hot, men väldigt elaka kommentarer från privatpersoner.

– Men jag vill samtidigt säga att jag fått väldigt fint stöd från kamrater inom idrottsrörelsen. Det är mycket kärlek men också mycket hat.

Är din position som RF-ordförande hotad?

– Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men det är klart att en del är oroliga över det som sker och det förstår jag. Vi måste hitta en väg ut ur det här.

Kunde du ha skött den här frågan annorlunda?

– Det är klart. Jag kunde direkt mött medierna i fredags och sagt att jag företräder den svenska hållningen och på det sättet fått en annan utveckling i frågan. Men det är lätt att säga nu, med facit i hand.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS