Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

RF-basen om kritiken: "Barnens bästa i fokus"

Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har kritiserats sedan han uppges ha röstat för att släppa in ryska ungdomslag i europeiska turneringar.
Nu har han uttalat sig.
"Det är en hjärtefråga att sätta barnens bästa i fokus", säger Nilsson.

ANNONS
|

Europeiska fotbollsförbundet Uefa, där Karl-Erik Nilsson är förste vice ordförande, har öppnat för att välkomna ryska ungdomslag in i värmen.

Efter att ha fattat beslut om att inte tillåta seniorlag från Ryssland i internationell fotboll har Uefa även inlett en utredning för att "undersöka formerna för att öppna upp för deltagande för ryska barn."

"Med tanke på att andra idrottsförbund öppnar för deltagande på seniornivå tycker jag att det är bra att Uefa tydligt håller fast i det tidigare ställningstagandet att inte tillåta ryskt deltagande i internationella seniortävlingar", säger Karl-Erik Nilsson i ett uttalande.

Kritiserats hårt

Nilsson har fått hård kritik sedan uppgifter läckt ut om att han röstat för ett ryskt deltagande i fotbollen.

ANNONS

"För mig som person och som ordförande för Riksidrottsförbundet är det en hjärtefråga att sätta barnens bästa i fokus och att alla barn ska ges goda förutsättningar till idrott. I diskussionerna i Uefa valde jag att bejaka beslut att starta en utredning kring formerna för att öppna upp för barn från Ryssland att delta i tävlingar internationellt med utgångspunkt från FN:s Barnkonvention. Självklart måste utredningen ta hänsyn till både hur det påverkar möjligheten till en trygg och säker miljö för barn från Ryssland och för barn från andra länder som ska möta ryska lag."

Ska rösta i höst

Han fortsätter:

"Jag är ledsen att min ståndpunkt i Uefa och beslutet där har tolkats som att jag inte som representant för Riksidrottsförbundet och den svenska idrottsrörelsen fortsatt står för vår gemensamma hållning. Det gör jag. Däremot förstår jag att Uefa vill se över om vi har tänkt rätt utifrån barnperspektivet så vi utesluter risken att vi låter barn straffas för i det här fallet grymma krig och våldshandlingar som vuxna står för."

Utredningen väntas bli klar under hösten och då ska Uefa rösta i frågan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS