Rekord och seger för Duplantis på Slottsskogsvallen

En avslappnad Armand Duplantis vann stavhoppstävlingen i Grand Prix på Slottsskogsvallen. Publiken fick dessutom se ett nytt stadionrekord på 5,90.
– Höjden var inte det viktiga idag. Det var en nyttig erfarenhet för mig inför Doha, säger han.

ANNONS
|

Det var alla blickar på en av världens bästa stavhoppare någonsin när Grand Prix i friidrott arrangerades på Slottsskogsvallen. Armand Duplantis är en av fem hoppare någonsin som tagit sig över sex meter och var given storfavorit på fredagen.

– Det var en fantastiskt tävling och närheten till publiken var fin, säger Armand Duplantis.

Duplantis och Öis-hopparen Melker Svärd Jacobsson avvaktade med till höjden 5,50 innan de gick in i tävlingen. Och det kunde ha utvecklat sig till en kamp mellan enbart de två från start. Norrmannen Pål Haugen Lillefosse klarade höjden i tredje försöket, nytt personbästa, medan Ernest John Obiena stod över sitt sista försök.

ANNONS
Bild: Robin Aron

Siktet var inställt på rekordet

Obiena tog sedan 5,60 i första försöket och tog då ledningen i tävlingen eftersom både Duplantis och Svärd Jacobsson stod över. Lillefosse rev ut sig.

Därefter klev Duplantis fram och klarade 5,70 i första försöket och siktet var inställt på Patrik Kristianssons stadionrekord på 5, 75. Därefter rev Svärd Jacobsson ut sig och slutade trea. På samma sätt gick det även för Obiena som stannade på 5,60.

Armand Duplantis begärde sedan upp ribban på 5,90 och efter att ha klarat de tidigare höjderna i avslappnad stil var förhoppningarna stora på att han skulle klara även detta. För första gången denna kväll fick 19-åringen problem och rev de två inledande försöken ganska grovt.

Bild: Robin Aron

"Höjden var egentligen inte så viktig"

I det tredje försöket tog den svenska rekordmannen sig samman och slog till med ett fint hopp när han svävade över ribban. 5,90 och Patrik Kristianssons stadionrekord på Slottsskogsvallen var ett minne blott. Men Armand Duplantis står fast vid att det viktigaste var att han fick känna på den nya svikten på stavarna som kommit med att han gått upp 5 kg i vikt.

– Höjden var egentligen inte så viktig för mig och jag håller fortfarande på att lära mig med de nya stavarna. Men det var en bra erfarenhet, säger Armand Duplantis.

ANNONS

Efter tävlingen var Armand Duplantis tvungen att ge segerintervju samtidigt som han tog sig tid för sina fans som ville ha autografer och ta foton.

– Det var en härlig atmosfär och kul att det kom mycket publik och kids hit.

Publiken jublar.
Publiken jublar. Bild: Robin Aron
ANNONS