Regeringen avslår visum till e-sportare – The International för Dota 2 inställd

E-sportsmästerskapet The International för Dota 2 skulle avgjorts i Stockholm senare i augusti. Men nu ställs evenemanget in – den svenska regeringen avslår deltagarnas visumansökningar.

ANNONS
|

Under 2020 skulle e-sportstävlingen The International - Dota 2 avgjorts i Globen i Stockholm – med en prispott på 40 miljoner dollar. På grund av coronapandemin sköts tävlingen upp till 2021 men tvingas nu skjutas upp återigen, vilket Di var först att rapportera om.

Enligt företaget Valve Corporation, som är spelutvecklaren av Dota och arrangör för tävlingen, har evenemangsbolaget Stockholm Live och kommunbolaget Visit Stockholm försäkrat att tävlingen skulle genomföras.

Men efter att Riksidrottsförbundet tidigare i år nekade e-sporten inträde i förbundet blev det grus i maskineriet eftersom e-sport fortfarande inte klassas som en idrott i Sverige.

ANNONS

”Efter möten med svenska e-sportsförbundet (SESF) och Visit Stockholm upptäckte vi att vårt enda kvarvarande alternativ var att förfråga Sveriges inrikesminister (Mikael Damberg reds anm.) att omklassificera The International - Dota 2 Championships som ett elitsportsevenemang. Vår förfrågan blev omedelbart nekad, skriver Valve Corporation i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär att arrangören och spelare skulle kunna nekas visum vid inresa i Sverige och att varje beslut vid en eventuell gränskontroll skulle ske på individnivå. Framförallt spelare utanför EU riskerade att nekas inträde på grund av pandemirestriktionerna.

Arrangören Valve Coroporation letar nu efter alternativa spelorter i Europa för att kunna fullfölja tävlingen – som har en prispott på cirka 344 miljoner kronor.

ANNONS