Angelica Bengtsson under VM i friidrott i Doha 2019.
Angelica Bengtsson under VM i friidrott i Doha 2019. Bild: JOEL MARKLUND

Qatar vill arrangera sommar-OS 2032

Den lilla oljestinna nationen Qatar törstar efter fler mästerskap. Efter att 2015 arrangerat handbolls-VM och 2019 friidrotts-VM står landet som värd för fotbolls-VM 2022. Men det är inte nog, nu vill Qatar arrangera OS.

ANNONS
|

Sedan 2006 års Asian Games har Qatar arrangerat flera internationella mästerskap och tävlingar.

Handbolls-VM 2015 avlöstes av friidrotts-VM 2019 och 2022 ska kronjuvelen i mästerskapssamlingen gå av stapeln: VM i fotboll. Dessutom ägs den franska storklubben PSG av Qatar Sports Investments, som i sin tur ägs av det statsägda holdingbolaget Qatar Investment Authority.

Men aspirationerna på att investera i idrott och arrangera mästerskap verkar aldrig ta slut för Qatar.

Nu vill de nämligen arrangera OS.

Via ett uttalande från Qatars olympiska kommitté har landet gått ut offentligt med sitt intresse för att arrangera de olympiska spelen 2032.

OS brukar gå av stapeln i augusti och frågan är om ett arrangemang av spelen kommer innebära att tävlingarna flyttas till en annan tid på året.

ANNONS

Då Qatar har en snittemperatur på cirka 40 grader under sommarmånaderna har det tidigare beslutats att fotbolls-VM 2022, som sedan mästerskapets begynnelse spelats under sommaren, kommer flyttas till vintern.

Fotbolls-VM 2022 inleds nämligen 21 november 2022 och finalen spelas den 18 december.

Al Janoub Stadium i Al Wakrah är tänkt att vara en av skådeplatserna när VM i fotboll går av stapeln i Qatar vintern 2022.
Al Janoub Stadium i Al Wakrah är tänkt att vara en av skådeplatserna när VM i fotboll går av stapeln i Qatar vintern 2022. Bild: HANDOUT

Qatar har sedan tidigare kritiserats för ”sportswashing”, att förbättra sitt rykte genom att skapa positiva associationer till idrott.

I ett tidigare uttalande till GP, när nationen arrangerade friidrotts-VM, berättade Ami Hedenborg från Amnesty om hur länder som Qatar påverkas av att arrangera större mästerskap.

– Man ska vara medveten om att den här sortens mästerskap är ett ypperligt tillfälle för stater att lyfta det man vill lyfta. Samtidigt sätter det en press på landet. Det finns en möjlighet för både regeringen att lyfta fram vad de vill, men också för oss andra att ställa krav, sa Ami Hedenborg från Amnesty.

ANNONS