Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Bild: Alexander Zemlianichenko

Putin liknar transsexuella vid coronaviruset

Vladimir Putin har skapat rubriker sedan han liknade transsexuella med coronaviruset. Rysslands president menar att transpersoner är ett hot mot damidrotten.
– Om någon tror att män och kvinnor är en och samma, det är upp till dem, men det finns sunt förnuft, säger Vladimir Putin.

ANNONS

Vladimir Putin väckte reaktioner efter en presskonferens i Moskva under torsdagen. Där jämförde han transsexuella med coronaviruset – och som ett hot mot damidrotten.

– Det är oundvikligt att ”woke-världen” kommit hit. Det är som coronaviruset. Nya varianter dyker upp hela tiden, vi kan inte undgå det. Det är nödvändigt att hitta effektiva åtgärder. Om någon tror att män och kvinnor är en och samma, det är upp till dem, men det finns sunt förnuft, säger han på presskonferensen enligt den ryska, statliga, tidningen RT, skriver Sportbladet.

Ett hot mot damidrotten

Putin menar att damidrotten är hotad om transsexuella tillåts tävla inom genren. Han vill istället se ett mer traditionellt förhållningssätt.

ANNONS

– En man förklarar sig själv som kvinna och tävlar i tyngdlyftning, eller någon annan sport. Damidrott kommer då att upphöra att existera. Det måste finnas något slags sunt förnuft. Jag stöder ett traditionellt synsätt, där en man är en man och en kvinna är en kvinna. Mamma är mamma och pappa är pappa, säger han.

Bakgrunden till uttalandet var uppmärksammade fall kring transsexuella inom damidrotten det senaste året. Exempelvis den nya zeeländska tyngdlyftaren, Laurel Hubbard som tävlade i OS i Tokyo som den första transsexuella idrottaren på ett olympiskt spel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS