Proffs som hittat hem

ANNONS
|

Karin Sjödin och Linda Wessberg är uppväxta på Delsjö golfklubb. Men det var ett tag sedan de testade banan.

- Jag spelade faktiskt min första runda här på två år i måndags, säger Linda Wessberg som har sin vardag på Europatouren.

Hon bor i Göteborg igen sedan 2009, men träningen sköter hon på Hills.

Karin Sjödin, som spelar på den amerikanska LPGA-touren, har diskbråck och kan inte spela just nu. Men kämpat sig över Atlanten i en flygstol har hon gjort. De båda proffsen står ju som värdar, och har varit med i planeringen, för Delsjö Ladies open som ingår i den svenska touren.

ANNONS

Linda får väl gälla som favorit i tävlingen. Hon är mest meriterad i startfältet med, bland annat, tre segrar på Europatouren.

- Det kan ju hända vad som helst ändå. Det är så små marginaler i den här sporten. Och nu måste jag ställa upp på så mycket annat jag aldrig gjort förut. I går försökte jag ta mig till rangen åtta gånger innan jag kom dit. Så jag känner nog att det är svårt att hitta tävlingskänslan. Vi får se hur det går, säger hon.

Karin får vila och rehabträna, men Lindas sommar är fulltecknad. Tävlingar fem av de kommande sju veckorna.

- Jag åker till Slovakien på måndag och är sedan hemma två veckor. Efter det är det Spanien, England, Skottland och Prag, säger hon.

Veckan i Skottland är lika med British Open på S:t Andrews. En major som hon tar som en tävling i mängden.

- Jag var ju sjua sist vi spelade British Open på S:t Andrews så det hade ju varit kul om det gick bra igen. Men jag försöker inte göra något annorlunda. Nu är det den här tävlingen som gäller, sedan har jag fyra till innan dess.

ANNONS

- Ser man på herrsidan så tjänar de så mycket pengar att de har råd att ta några veckor ledigt och verkligen toppa formen inför en major. På damsidan har vi inte riktigt den lyxen. Inte ens de topprankade spelarna. Det finns inte sponsorpengar och tävlingssummorna är inte så stora. Det är fullt fokus varje vecka, fyller Karin Sjödin i.

Svensk golf står sig bra ute i världen, men just på damsidan är det påfallande många asiatiska spelare som dominerar.

- Jag vet att det finns många av dem som inte tycker om golf men tvingats av sina föräldrar. I Sydkorea framför allt så anses det att män ska ha riktiga jobb och att kvinnor inte behöver jobba. Då satsar föräldrarna på att tjejerna ska bli golfspelare i stället. Några kompisar har berättat att de fick slå bollar varje dag tills händerna blödde – sedan tvingade pappan dem att träna närspel, säger Karin.

Hon bor kvar i Oklahoma där även Linda bodde tidigare.

- Vi gick på samma skola där. Det går egentligen inte att få något bättre golfmässigt. Det finns otroliga träningsmöjligheter. Och jag tycker det är skönt att bo på ett ställe där det inte bara är golf. Folk känner mig för den jag är. Vissa vet knappt vad jag gör, säger hon.

ANNONS

Ålder: 33 ( i går).

Bor: Lunden, Göteborg

Blev proffs: 2003

Meriter: Tre segrar på LET, med i Solheim cup-laget 2007.

Ålder: 29

Bor: Stillwater, Oklahoma.

Blev proffs: 2005.

Meriter: 4 Nabisco open (2012), 15 LPGA-mästerskapen (2012).

Spelas fredag–söndag på Delsjö golfklubb och ingår i damernas Nordea tour.

Start i dag: 9.00–13.10 (trebollar med tio minuter mellan varje).

Linda Wessberg går ut 11.40 tillsammans med Moa Duf, Upsala och Eva Bjärvall, Sturup.

ANNONS