De engelska spelarna försöker trösta sin lagkamrat Bukayo Saka efter straffmissen.
De engelska spelarna försöker trösta sin lagkamrat Bukayo Saka efter straffmissen. Bild: Carl Recine/AP/TT

Prins Williams vrede efter finalen: ”Det äcklar mig”

England förlorade på straffar – igen. Den här gången kostade det ett EM-guld och kritiken kom snabbt efter förlusten mot Italien. Kritiken gick på sina håll över till rasistiska påhopp, som det engelska fotbollsförbundet, premiärministern Boris Johnson och Prins William reagerar starkt mot.

ANNONS
|

"Det här engelska laget förtjänar att hyllas som hjältar", säger premiärministern Boris Johnson.

Jadon Sancho och Bukayo Saka gick fram till straffpunkten för sina livs hittills kanske viktigaste tillslag på bollen.

Men både 21-årige Sancho och 19-årige Saka fick se Italiens Gianluigi Donnarumma rädda deras straffar, och det tog inte många minuter innan kritiken kom: Hur kunde förbundskapten Gareth Southgate låta den unga duon ta ett så stort ansvar?

– Ansvaret ligger på mig. Det ligger helt på mig, säger förbundskaptenen till BBC efter att ha fått trösta Saka på innerplan.

Rasistiska påhopp

Kritikstormen på sociala medier övergick på vissa håll till rasistiska påhopp och hot mot framförallt Bukayo Saka.

ANNONS

Det engelska fotbollsförbundet FA gick under natten ut med ett uttalande där påhoppen fördöms. FA uppmanar även regeringen, polisen och sociala medier-plattformarna att agera snabbt i frågan.

"FA fördömer å det starkaste alla former av diskriminering och det är avskyvärt att rasismen på internet har riktats mot några av Englands spelare på sociala medier", skriver FA och fortsätter:

"Vi kan inte vara tydliga nog om att den som visar sådant vidrigt beteende inte är välkommen att följa vårt landslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att stötta spelarna och uppmanar till hårdast möjliga straff för de ansvariga för inläggen".

Likaså fördömer premiärminister Boris Johnson de rasistiska påhoppen.

"De ansvariga för dessa förskräckliga påhopp borde skämmas", säger premiärministern.

Även Prins William, som sitter i FA, det engelska fotbollsförbundets ledning, har reagerat starkt på de rasistiska kommentarerna som riktats mot straffläggarna.

”De rasistiska påhopp som riktats mot engelska spelare efter gårdagens match äcklar mig. Det här måste upphöra och alla inblandade måste ställas till svars”, skriver han från det officiella Twitterkontot Duke and Duchess of Cambridge.

Londonpolisen uppger på Twitter att de ska inleda en brottsutredning om inläggen.

"Mycket begärt"

Kritiken mot de mer rutinerade spelarna i laget kom även – mer sansat – i de två tv-kanaler som sände EM-finalen.

ANNONS

– Om du heter (Raheem) Sterling eller (Jack) Grealish så kan du inte bara sitta där och låta en ung kille slå straffen för dig. Det kan du bara inte, du kan inte låta en rädd 19-åring gå fram, sade förre Manchester United-spelaren Roy Keane i ITV.

I BBC var Alan Shearer delvis inne på samma spår.

– Det är mycket begärt att sätta in två spelare med en minut kvar och säga till dem att slå en straff när de knappt har känt på bollen, säger han om Sancho och Englands tredje straffmissare Marcus Rashford.

Gareth Southgate, som på samma arena själv missade en straff i semifinalen mot Tyskland i EM 1996, tar på sig hela ansvaret.

– Jag tog ut straffläggarna efter hur de varit under träningarna. Men ingen står ensam nu, vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Men när det gäller straffarna, så är det mitt ansvar, säger han.

Englands förbundskapten Gareth Southgate tröstar Bukayo Saka efter straffläggningen.
Englands förbundskapten Gareth Southgate tröstar Bukayo Saka efter straffläggningen. Bild: Laurence Griffiths/AP/TT
ANNONS