Pridefärger på bilen - då hoppade sponsorn av

Rallycrossföraren Viktor Johansson, 25, ville hylla HBTQ-rörelsen med regnbågsfärger på bilen. Då hoppade sponsorn av. - Det skulle aldrig ha fallit mig in att rätta mig efter deras krav, säger han till GP.

ANNONS
|

Den uppmärksammade händelsen var sajten Motorsport i Värmland först att rapportera om.

Det var inför SM-deltävling i Piteåi januari som Viktor Johansson hade bestämt sig för att pryda sin rödlackade bil med en regnbågsflagga. En aktör som genast krävde att färgerna skulle plockas bort var en av sponsorerna.

- Jag tyckte det var en rolig grej. Jag har många homosexuella vänner och ville ta ställning. Sen fick jag på villovägar reda på att de inte ville sponsra mig mer. Det var tråkigt men jag ville inte lägga tid på dem eller ha deras pengar längre, säger han.

Sedan initiativet med rallycrossbilen får han debattera mänskliga rättigheter allt oftare.På tävlingar får han mestadels positiva reaktioner, men då och då fäller någon en nedlåtande kommentar.

ANNONS

- De flesta tycker det är positivt och tufft. Men ja,vissa är ju negativa. Menman förklarar lite grann är de ofta mer förstående. Ute på tävlingar har man ofta fullt upp med saker, men när jag har tid så pratar jag med dem.

2014 tog hockeylaget Kiruna IF, som är placerat omkring 40 mil ifrån Älvsbyn, initiativ till en regnbågsfärgad tröja. Något som inte gick Viktor Johansson obemärkt förbi.

- Det var bra. Det snackas inte så mycket om HBTQ här uppe i Norrland. Det kanske är mer nere i Stockholm. När någon tar ställning så är det ett stort ställningstagande och får mycket uppmärksamhet.

Nu hyllas han över hela landet. Huvudpersonen själv säger sakligt:

-Om alla hjälps åt så kan man lyfta ett berg. Man behöver inte göra mycket, säger Viktor Johansson.

ANNONS