Premiärsuccén: Sverige krossade Spanien

Ett rejält ryck, ett riktigt bra målvaktsspel – sedan var det klart. Efter 25–19 mot Spanien är Sverige redan klart för nästa EM-runda. Eller? – Nej, nej. Vi har två poäng, det är allt, säger förbundskaptenen Henrik Signell, efter premiären.

ANNONS
|

Det var en mäktig syn som mötte det svenska damlandslaget i handboll vid 18-tiden på Hovet i går. Det var fullsatt (7 900) – och samtliga förutom motståndarna, domarna, ett antal funktionärer, prins Daniel och dottern Estelle och några spanska supportrar var klädda i en svensk, gul landslagströja.

Det började, kanske just därför, lite … trevande. Lagen följdes åt. Det var enkla misstag och hafsiga avslutningsförsök varvat med snygga prestationer från framförallt Nathalie Hagman.

Men mot slutet av första halvleken var det som om nervknutarna äntligen löstes upp.

Sverige lyftes fram av det gula havet, och vågade mer.

– Jag var länge riktigt besviken på mig själv. Sedan kom jag i gång i slutet av första halvleken, tog några enkla bollar och vi kunde rycka ifrån lite, säger målvakten Johanna Bundsen.

ANNONS

Det var som om matchen totalt bytte skepnad efter Olivia Mellegårds 11–8 med fem minuter kvar till pausen. På andra halvlekens första 23 minuter gjorde Spanien ynka fem mål. Några skott gick utanför eller över, andra täcktes av utespelare – och många räddades av Johanna Bundsen (totalt 17 räddningar).

Sverige kunde hela tiden öka sin ledning, men kom i en svacka när det återstod tio minuter – en sådan där svacka som vi blivit vana vid att laget hamnar i lite då och då.

– Vi har pratat om det där. I OS hade vi ett beteende som inte var bra. Vi blev väldigt individuella och defensiva. Vi har verkligen jobbat hårt med det, säger Henrik Signell.

Sävehofmålvakten Johanna Bundsen:

– Jag försökte att inte tänka utan bara fokusera på att ta nästa boll och nästa boll under de tyngre perioderna. Andra halvleken är jag väldigt nöjd med och det var en magisk stämning på läktarna.

Trots Sveriges svacka i andra kunde Spanien aldrig komma riktig nära. Det skiljde en halv klass på lagen denna andra adventssöndag.

– Det känns otroligt skönt att ha det här avklarat och att vi lyckades vinna. Det var premiär, det var lite nerver och så, men jag tycker att vi klarade av det bra, säger Nathalie Hagman, som med sina fem mål blev målbäst i Sverige tillsammans med Jenny Alm.

ANNONS

Bella Gulldén, då?

Jo, hon var med och gjorde två mål på sex försök – båda i första halvlek.

– Hon var väl lite ringrostig. Men jag är övertygad om att den här matchen var en riktigt bra genomkörare för hennes huvud, ben och kropp inför fortsättningen, säger Henrik Signell.

ANNONS