Tummen upp! Chelsea är vidare i Champions League och Graham Potter behöver inte se sig om efter ett nytt jobb än. Arkivbild.
Tummen upp! Chelsea är vidare i Champions League och Graham Potter behöver inte se sig om efter ett nytt jobb än. Arkivbild. Bild: Ian Walton/AP/TT

Potters lättnad – Chelsea vidare i CL

Graham Potter verkar få behålla jobbet ett tag till.
Tack vare 2–0 hemma mot Dortmund är Chelsea vidare till kvartsfinal i Champions League – och tränare Potter kan andas ut. För stunden.

ANNONS
|

Det är inte mycket som har gått Chelseas väg på sistone.

Storklubben vann förvisso med 1–0 mot Leeds i förra omgången av Premier League, men det var Londongängets blott tredje seger på de 16 senaste matcherna, och tränaren Graham Potter är kraftigt ifrågasatt.

Visade klass

Frågan är dock om den där skakiga trepoängaren mot bottenlaget Leeds ändå inte var någon form av vändning för Chelsea.

För i den andra åttondelsfinalen i Champions League, hemma mot Dortmund, visade krislaget upp ett spel som lovade gott.

Raheem Sterling gav Chelsea ledningen i slutskedet av den första halvleken och kvitterade därmed dubbelmötet till 1–1 – Dortmund vann den första åttondelsfinalen på hemmaplan med 1–0 – och i den andra halvleken skickade Kai Havertz in avgörandet från straffpunkten.

ANNONS

Dubbla VAR-granskningar

Det var en omdiskuterad straff.

Lång VAR-granskning krävdes innan domaren Danny Makkiele kunde slå fast att bollen hade träffat en Dortmund-spelare på handen inne i straffområdet och när Havertz sedan slog straffen i stolpen var det dags för ny VAR-granskning – den här gången för att Dortmund-spelare eventuellt var för tidiga in i straffområdet.

Makkiele slog till slut fast att så var fallet och Havertz fick ett nytt försök. Den här gången var tysken säkerheten själv och efter 2–0-målet kunde Chelsea kontrollera händelserna på ett mer eller mindre säkert sätt.

Segern innebär inte bara avancemang till kvartsfinalen, utan även att svenskbekantingen Potter förmodligen får sitta kvar på sin post ytterligare en tid.

För Chelsea och Potters del väntar härnäst en bortamatch mot Leicester i ligaspelet.

I Portugal gjorde Benfica processen kort med belgiska Club Brygge. Hemmalaget vann returmatchen med hela 5–1 och gick vidare till kvartsfinal med totalt 7–1.

ANNONS