Den brasilianske legendaren Cafu, som satt på bänken när Sverige slogs ut i semifinalen 1994, lottade in oss i grupp F med Tyskland, Mexiko och Sydkorea.
Den brasilianske legendaren Cafu, som satt på bänken när Sverige slogs ut i semifinalen 1994, lottade in oss i grupp F med Tyskland, Mexiko och Sydkorea.

Positiva tongångar efter VM-lottningen

Sverige går vidare från gruppen. Men väl där tar Brasilien död på alla drömmar om en ny härlig VM-sommar. Om detta tycks de svenska tidningskrönikörerna vara helt eniga efter fredagens lottning i Moskva.

ANNONS
|

När den brasilianske backen Cafu hade klarat av sitt uppdrag, dröjde det inte länge innan tidningarnas fotbollskrönikörer började febra. En svenskgrupp med Tyskland, Mexiko och Sydkorea, ser inte värre ut än att landslaget kommer att gå vidare från sin grupp.

Det är åtminstone vad de flesta experter tycks tro, så här dan-efter-dan.

"Ett skitsvårt lag. Ett ganska svårt lag. Och ett lag vi måste slå", sammanfattar Sydsvenskans Fredrik Lindstrand Sveriges grupp F.

Nyckelmatch mot Sydkorea

Nyckeln, om man får tro fotbollsexperterna, blir att få till en flygande start mot Sydkorea i premiärmatchen. Det asiatiska laget har förvisso bred mästerskapserfarenhet – betydligt bredare än Sveriges sett till de senaste decennierna – men jämfört med de andra lagen i gruppen är just Sydkorea laget Sverige måste slå.

ANNONS

"Nu får man visserligen svårt att spela ut 'underdog'-kortet mot något annat lag än Tyskland. Men Sverige har en bra chans att ta sig vidare till slutspel", skriver Daniel Kristoffersson, Expressen.

Ingen tycks räkna med att Sverige kommer kunna rucka på Joachim Löws Tyskland. Men givet att Sverige har med sig ett bra resultat till den drabbningen, så kan den riktiga ödesmatchen ändå komma att utspela sig i sista omgången mot Mexiko.

Anders Lindblad, Svenska Dagbladet , tror att just Mexiko, som bland annat haft strul med förbundskaptensbyten på senare tid, kan visa sig bli en vinstlott.

"Jag tror att den typen av motstånd kan passa ett försvarsstarkt Sverige ganska bra", skriver han.

Åttondelsfinal?

Johan Esk, krönikör på Dagens Nyheter , zoomar ut och spår, liksom många andra att Sverige kommer att ta sig vidare från gruppen:

"Janne Anderssons gäng kommer att lyfta mot en åttondelsmatch mot Neymar och Brasilien. Varför inte?", skriver Esk.

Väl där, i den på förhand hemräknade åttondelsfinalen, tycks ingen förvänta sig stordåd. Ett lag med så mycket kunnande och erfarenhet som Brasilien är helt enkelt i en annan klass än Sverige, om man får tro experterna.

"Det här ser inte riktigt ut som manus till en lång, härlig mästerskapssommar. Men det är i alla fall ett manus", skriver Simon Bank, Aftonbladet.

ANNONS

Segern mot Italien i VM-kvalet gav Sverige en ny folkfest. Men kanske framför allt framför tv-apparaterna. De fans som, mot förmodan har tänkt resa och följa blågult på plats, har nämligen ett gigantiskt logistikpussel framför sig, konstaterar flera krönikörer.

"Bara till den sista gruppspelsmatchen i Jekaterinburg tar det ett dygn att åka med tåg från Moskva", konstaterar TV4:s Fotbollskanalens Olof Lundh.

Tur i oturen att det blir lika krångligt och långt för våra motståndare.

TT

ANNONS