Skidskyttarnas förbundskapten Wolfgang Pichler.
Skidskyttarnas förbundskapten Wolfgang Pichler.

Pichler: Viktigt att jag är här

Wolfgang Pichlers egen OS-biljett hängde löst in i det sista. Men väl på plats är det fullt fokus på att lotsa den unga, oerfarna skidskyttetruppen rätt i OS-spåren.

ANNONS
|

I mitten av januari tog Sveriges olympiska kommitté ut tio skidskyttar till Pyeongchang, de allra flesta av dem OS-debutanter. Men det såg länge ut som att den unga truppen skulle få åka till Sydkorea utan förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Den ryska dopningsskandalen från Sotji 2014, då Pichler var förbundskapten för de ryska skidskyttedamerna, gjorde att OS-resan in i det sista var osäker. Men den 26 januari fick Pichler till slut ändå klartecken, sedan Internationella olympiska kommittén ändrat sig och beviljat ackreditering till vissa ledare som inte längre jobbar för Ryssland.

ANNONS

"Historia nu"

Pichler är fortsatt tystlåten om händelserna.

- Det är historia nu, säger han till TT.

- Men vi förberedde ju för att jag skulle kunna sköta det hemifrån. Med den moderna tekniken är mycket möjligt. Men jag märker ju att det är bra att vara på plats.

TT: Det är lite lättare att coacha direkt från spåren än via datorn?

- Ja, särskilt när det är ett så ungt och oerfaret lag. Ett eller annat ord kan ha avgörande betydelse. Man ser direkt hur de har sovit, hur de ser ut på träning. Det är ju klart mycket bättre att vara på plats.

Wolfgang Pichler har tidigare bland annat tränat Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm. Men generationsväxlingen efter den framgångsrika perioden har tagit tid. I Sotji fanns inte en enda svenska med i truppen, vilket gör att fyra av fem uttagna damerna är OS-debutanter.

ANNONS

"Betyder mycket"

- Vi hann ändå förbereda oss på att han inte skulle bli med. Så vi kände oss ganska lugna. Men det är absolut det bästa att han är här. Det ger ett lugn och en trygghet i truppen, säger Mona Brorsson.

- Att ha honom ute i spåren betyder jättemycket. Det finns ingen som kan motivera som han. När han ropar ”Go” så vågar man inte göra annat än att köra allt vad man kan.

Det är damerna som ger sig in i OS-hetluften först, med sprinttävlingen på lördag. Wolfgang Pichler satsar utöver Mona Brorsson på Linn Persson, Hanna Öberg och Elisabeth Högberg, vilket innebär att Anna Magnusson får vänta på sin tur.

Till herrarnas första lopp, sprinten på söndag, har Pichler valt ut Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Peppe Femling, medan Martin Ponsiluoma får vara reserv.

ANNONS

- Det är ett första urval. Alla kommer att få tävla, så det är inte säkert att stafettlagen kommer att se ut så här, säger Pichler.

TT:s utsände, Pyeongchang

ANNONS