Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Peterson om framtiden – sitter på utgående kontrakt

Förra säsongen kastades Jacob Peterson, 20, rätt in i SM-slutspelet med Frölunda. Den möjligheten greppade talangen med råge. Nu ska han ta en plats i ett Frölunda där konkurrensen är större än på mycket länge och samtidigt spela till sig ett nytt kontrakt med klubben.

För ett år sedan tillbringade Jacob Peterson sin hockeytid i Björklöven. Då fick talangen ingen plats i Frölundas A-lag och lånades ut för att på så sätt bli redo för att kliva in i samma omklädningsrum som Joel Lundqvist, Ryan Lasch och de andra i Frölunda.

Det slutade med att 20-åringen gjorde 27 (14+13) poäng på 49 matcher i Björklöven. När säsongen var över i den klassiska klubben var Jacob Petersons säsong dock inte över.

Istället kastades han rätt in i hetluften i slutspelet för Frölunda. Även där levererade han och stod för åtta (4+4) poäng när Frölunda till slut besegrade Djurgården i finalserien och bärgade klubbens femte SM-guld.

– Det var en fräck upplevelse! Jag lärde mig mycket om hur tufft det är i ett slutspel och att du måste ta hand om kroppen mellan matcherna. Det var väldigt mycket nytt men jag fick bra hjälp av de äldre spelarna i laget, säger han.

"Jag red lite på den vågen"

Den här säsongen tillbringas dock inte i Björklöven. Nu är det Frölunda redan från början för Peterson.

– Jag tycker att det har gått helt okej! Jag har kommit in i det mer och mer och börjar få ett bättre självförtroende. Sen har jag många mer steg att ta lite som hela laget men det kommer ju fler matcher, säger han och fortsätter:

– Sen har jag parats ihop med "Purre" och Rhett och de båda hjälper mig väldigt mycket både på och utanför isen.

Vad tänkte du när du kastades in i slutspelet i våras?

– Det gick ju väldigt snabbt där med spel i Björklöven och sen rätt in med match för Frölunda. Men jag kom ifrån en bra tid där jag hade fått spela mycket och gjort det ganska bra. Det kunde jag ta med mig in i SHL och red lite på den där vågen helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Jag ville ju även ta chansen när jag väl fick den. Att få spela i SHL och i Frölunda har varit ett mål ända sedan jag var liten grabb och det var kul att jag fick göra det nu.

LÄS MER: Här är talangerna som är närmast Frölundas A-lag

"Jag har bara fokus på Frölunda"

Den här säsongen är konkurrensen bland forwards i Frölunda mördande. Med spelare som Johan Sundström och Nicklas Lasu in i uppställningen är det ont om platser.

– Det är bra med konkurrens! Det gör att träningarna blir bättre och att du utvecklas mer som spelare. Sen är det alltid kul att spela i ett bra lag för oavsett om du spelar i förstakedjan eller fjärde så spelar du med jättebra spelare här i Frölunda. Sen handlar det om att prestera, gör du det då får du ju spela, säger Peterson.

Är man lite rädd över att tappa sin plats?

– Jag försöker att inte tänka på det utan göra mitt bästa varje dag. Sen har du konkurrens oavsett vilket lag du spelar i på den här nivån.

Konkurrens både från de etablerade spelarna men även underifrån, du kan aldrig vara lugn?

– Haha! Det är bara kul! Det är bra att vi har vår akademi som levererar många talanger. Jag har själv gått igenom den och du vet aldrig med skador eller liknande vad som kan uppstå. Då är det bra att ha spelare underifrån som du kan lita på.

Han blev draftad av Dallas Stars 2017 i den femte rundan som 132:e spelare. Något kontrakt med NHL-klubben har det inte blivit ännu och kontraktet med Frölunda löper ut efter säsongen som stundar.

– Jag har inte tänkt så mycket på min framtid. Jag har ett år kvar här och sen får vi se vad som händer. Man vill inte stressa över utan jag vill ha mina år här i Frölunda och sen får man även se vad Dallas säger. Men jag har bara fokus på Frölunda och sen får man se, säger han.

LÄS MER: Nio utgående kontrakt i Frölunda – sportchefen om stjärnornas framtid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.