Ingen har sett till Peng Shuai sedan hennes inlägg på sociala medier.
Ingen har sett till Peng Shuai sedan hennes inlägg på sociala medier. Bild: PAUL CHILDS

Peng Shuai försvunnen efter anklagelse mot Kinas förre vice premiärminister

Den kinesiska tennisspelaren Peng Shuai har tidigare anklagat landets förre vice premiärminister för sexuella övergrepp. Nu är hon försvunnen.

ANNONS
|

Det var i ett blogginlägg på den kinesiska plattformen Weibo som tennisstjärnan Peng Shuai anklagade landets förre vice premiärminister, Zhang Gaoli, för sexuella övergrepp. 35-åringen berättar om en relation som enligt henne inte var frivillig från början. Den ska ha börjat med ett sexuellt övergrepp, för 10 år sedan.

”Jag var så rädd den eftermiddagen. Jag gav aldrig mitt samtycke, jag grät hela tiden.”, skriver hon enligt NPR.

Relationen avslutades efter att Gaoli blev vice premiärminister. Några år senare återupptog de kontakten i samband med att han bjöd hem henne på middag. Då ska hon ha blivit våldtagen medan Gaoilis fru höll vakt utanför dörren.

ANNONS

Stjärnan försvunnen

Blogginlägget låg uppe i cirka 20 minuter innan det plockades ner och nu ska hon ha blivit censurerad, uppger flera internationella medier. Hennes sociala medier har rensats och det senare inlägget som finns kvar är över ett år gammal. Även hennes konto ska ha försvunnit.

Shuai likaså. Ingen ska ha hört eller sett till henne sedan dess.

Händelsen har haft stort genomslag i landet.

– Man har ”repostat” hennes nedtagna inlägg, som man lyckats återskapa på olika sätt, nästan 7 miljoner gånger. Och de som censurerar har jagat efter och stängt ner. Det påstås att man inte ens kan söka på ”tennis” längre på sociala medier, säger SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten till sajten.

Peng Shuai var världsetta i dubbel 2014 men har inte spelat på toppnivå sedan 2020.

ANNONS