Pawel Cibicki i Malmö tingsrätt. Bild: Andreas Hillergren/TT
Pawel Cibicki i Malmö tingsrätt. Bild: Andreas Hillergren/TT

Pawel Cibicki fälls för mutbrott

Pawel Cibicki fälls av hovrätten för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019.
Därmed ändrar den högre instansen domen från tingsrätten, som friade Cibicki.
– Det här (spelfuskbrottet) är nytt så det är mycket möjligt vi kommer att gå till HD med det, säger advokat Frank Thorstensson till GP.

Hovrätten dömer Pawel Cibicki till villkorlig dom. Rätten anser att det är ”besvärande omständigheter” att det öppnats 27 nya spelkonton kort innan matchen skulle spelas och att dessa konton startats av personer som har nära koppling till de två misstänkta matchfixarna, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Avstängd i fyra år

Det har skett vadslagning på att elitspelaren ska ta ett gult kort och hovrätten anser att det är bevisat att ett syfte med spelfusket var att finansiera ett lån till fotbollsspelaren på 300 000 kronor.

Pawel Cibickis advokat, Frank Thorstensson, säger till GP:

– Vi tycker att tingsrätten bevisvärderade rätt, medan hovrätten har kommit till fel slutsats. Vi anser att det inte finns tillräckliga bevis, säger Frank Thorstensson.

Brottet spelfusk är nytt, det är första gången det prövas. Cibicki och de medåtalade blir alltså först att dömas för det i Sverige.

Bland annat därför menar advokat Thorstensson att de tittar på att överklaga till Högsta domstolen, HD.

– Men jag måste prata med Pawel först och gå igenom alltihopa.

Hur mår Pawel?

– Han tog det här verkligen hårt. Det här hade vi inte räknat med. Det måste jag säga.

Vilken är Pawels inställning angående att gå till HD?

– Jag har inte lyft den frågan utan vi måste låta det sjunka in. Sedan får vi värdera bevisläget när våra känslor lagt sig och vi funderat klart, säger advokat Frank Thorstensson.

I nuläget kan Pawel Cibicki inte spela fotbolls alls. Han har varit avstängd under utredningens gång sedan i februari i år och i höstas fattade Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd att han ska vara avstängd från att utöva all form av idrott i fyra år.

Oavsett utfall i hovrätten har förbundet redan meddelat att avstängningen inte kommer att hävas. Beslutet om avstängning har överklagats till Riksidrottsnämnden (Rin), som tar ställning efter hovrättens dom.

Tillhör utländsk klubb

Cibicki, som tillhör en utländsk klubb sedan januari 2020, är även avstängd i hela världen av Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Enligt det svenska förbundet kommer den avstängningen stå fast om Rin väljer att gå på samma linje som disciplinnämnden.

Sista instans för ett eventuellt överklagande är Cas, men idrottens skiljedomstol har aldrig tidigare tagit upp ett matchfixningsärende, uppger Christine Stridsberg, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet, för TT.