Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Sjöberg åkte fast för fortkörning under sommaren. Bild: TTELA

Patrik Sjöberg åtalas för fortkörning – nekar

I somras körde Patrik Sjöberg 146 kilometer i timmen på 110-väg. Nu åtalas han för fortkörning – men nekar till brott.
– Är man från Västra Frölunda är man alltid oskyldig, det ligger i vårt DNA, säger han.

Det var i juni i år som Sjöberg körde sin bil på E4:an utanför Linköping. Hastigheten på bilen uppmättes till 146 kilometer i timmen på 110-vägen, enligt polisens uppgifter.

Patrik Sjöberg nekar till händelsen och därför har ärendet nu gått till åtal.

Utöver fortkörningen åtalas han för brott mot vägtrafikskattelagen, då han inte betalt sin fordonsskatt för bilen han körde vid tillfället.

Åklagaren föreslår att Patrik Sjöberg ska dömas till 4 500 kronor i böter.

– Det hände väl i juni, det är redan överspelat för mig. Jag har skrivit om det på min Instagram. Ni är tvåa på bollen där, säger han.

Varför nekar du till brottet?

– Är man från Västra Frölunda så är man alltid oskyldig, det ligger i vårt DNA. Det är en överlevnadsprincip. Man erkänner bara det man är tvungen att göra, säger han.

Patrik Sjöbergs körkort blev indraget två månader för i samband med händelsen, men nu har han fått tillbaka sitt körkort.

55-årige Sjöberg är en av Sveriges största friidrottare genom tiderna och har världsrekordhoppet på 2.42 från 1987 som största idrottsmerit. Efter den aktiva karriären har han gett ut flera böcker och engagerat sig i barnens utsatta position inom idrotten. Han har berättat om sina egna erfarenheter av övergrepp från den tränare han hade under sin ungdomstid.

Under 2020 har han berättat på sociala medier och i flera intervjuer om sitt nya liv som nykterist.

"När jag insåg förra året att det var dags att räta upp livet och ta tag i själva orsaken varför jag väljer att fly från problemen så jag bestämde att satsa bara på mitt eget välmående och se till att jag slutar att leva destruktivt", har han bland annat skrivit på sociala medier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.