Parasport-bas positiv till svenskt OS

ANNONS
|

Efter drygt 16 år som ordförande i internationella paralympiska kommittén (IPK) tackar den 66-årige britten för sig i september. I helgen besökte han Stockholm, inbjuden av de nordiska parasportförbunden som vill tacka honom för lång och trogen tjänst.

Väl på plats fick han förstås också fått frågan om hur han ser på det svenska intresset att bli värd för Paralympics- och vinter-OS 2026.

- Det finns en stor passion för parasport i Sverige, ett land som alltid har varit långt framme i de här sammanhangen, säger Craven på ett artigt engelskt manér.

ANNONS

Även frågan om hur han ser på avstånden mellan Stockholm, den ort där de flesta Paralympics- och OS-sporterna är tänkta att hålla till, och Åre och Falun, som är alternativa orter för bland annat alpina fartgrenar och backhoppning, får ett artigt svar:

- Jag misstänker att ni inte kommer att bygga järnvägar för höghastighetståg kors och tvärs genom landet som man gjorde inför Peking-OS, men se det så här – de utmaningar som en svensk ansökan står inför kan man lika gärna kalla möjligheter.

”Större än idrott”

Förra gången SOK (Sveriges olympiska kommitté) visade intresse för ett svenskt värdskap för OS och Paralympics var inför vinterspelen 2022. Den gången föll planerna sedan en majoritet i Stockholms kommunfullmäktige varit kallsinniga till planerna på ett gigantiskt sportevenemang i huvudstaden.

- Det handlar om att få alla att inse vad Paralympics och OS handlar om. Det handlar om något större än bara idrott, om en anda där människor möts, knyter band och kommer närmare varandra. Jag är säker på att ett OS och Paralympics i Sverige skulle bidra till ett enormt engagemang, men det gäller för dem som vill ha evenemanget hit att kommunicera sitt budskap. Och det kommer att bli lättare den här gången.

ANNONS

Vill välkomna ryssar

Philip Craven var en av de ledare som hårdast förespråkade att Ryssland skulle utestängas från fjolårets Paralympics i Rio de Janeiro, en synpunkt som fick gehör ända upp i idrottens skiljedomstol.

I nästa års Paralympics i Pyeongchang i Sydkorea, hoppas Craven att de ryska paralympierna är tillbaka, trots de allvarliga dopningsanklagelserna mot landet.

- Tid kan verka helande. Både vi och IOK har bättre relationer med de ryska myndigheterna, säger Craven, som särskilt vill framhålla kontakterna med den tidigare hockeystjärnan Vjatjeslav Fetisov.

- Han är en rättvis man som står bakom idrottens värden och en nyckelperson i egenskap av ledamot i duman (det ryska parlamentet). Han är dessutom en mycket god vän.

TT

Fakta: Vägen till ett svenskt OS och Paralympics

I januari presenterade Stockholms stad en utredning vars huvudbudskap gick ut på att Stockholm skulle kunna stå värd för OS och Paralympics 2026. Men än kvarstår flera detaljer innan en formell ansökan kan komma att lämnas in.

Hösten 2017 behandlas ansökningsplanerna i riksdagen. I höst kommer även IOK att presentera ett mer detaljerat ansökningsunderlag.

Våren 2018 tar SOK och Stockholms stad beslut om Stockholm ska skicka in en OS-ansökan. I september 2019 tillkännager IOK vilket land som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.

Bland de länder som har visat intresse finns Norge, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, Kazakstan, Japan, Kanada och USA.

Källa: Sveriges olympiska kommitté

ANNONS