Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

På spaning efter VM-poäng

En kriminalinspektör som jagar de tyngsta narkotikabrottslingarna. Men också en tränare som skriver dikter på rim till sina spelare. GP har träffat förbundskapten Thomas Dennerby.
Han är inte någon Martin Beck-typ direkt och absolut inte någon Gunvald Larsson. Redan innan Thomas Dennerby sökte till polishögskolan fick han höra av vänner att han var alldeles för snäll för yrket.
- Jag har alltid fått leva med det där, men det har funkat rätt bra, säger han när vi sätter oss i polishusets lunchmatsal på Kungsholmen.
Innan han tog tjänstledigt för att på heltid vara fotbollstränare arbetade han som kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen. Där hade han ofta kontakt med de tyngsta narkotikabrottslingarna i landet. För att klara av yrket säger han att hans mjuka, strukturerade inställning och positiva människosyn har varit en stor tillgång.

- Jag kunde ha folk häktade i månader och då underlättar det om man har glimten i ögat. Oavsett vilket brott en person har begått handlar det om att behandla dom på ett schysst sätt. Det finns alltid bakomliggande faktorer som påverkar hur en människa agerar och ju närmare du kommer de här personerna, ju lättare är det att ha framgång i en utredning.
Thomas Dennerby beskrivs som en mysfarbror som har lätt för att skapa en bra stämning och har alltid nära till skratt. Under vårt samtal återkommer han ofta till hur underbart livet är och hur mycket han älskar människor.
- Som polis lär man sig värdera vad som är ett verkligt problem och vad som är småsaker. I polisyrket tvingas man uppleva många tragiska situationer och mycket handlar om att inte hetsa upp sig i onödan och absolut inte förstora upp detaljer. Det är saker jag har nytta av i min roll som förbundskapten.

Thomas Dennerby är en extrem flockmänniska som verkligen ogillar ensamheten. Han tillbringar nästan all sin lediga tid med den stora familjen och när tillfälle ges har han inget emot att ta på sig blåbyxorna och spika på sommarstugan. Eller att köra båt, där lilltjejen Jennifer åker "ring" bakom.
Han har dessutom en något annorlunda talang som sällan förknippas med varken fotbollstränare eller poliser.
- Jag gillar att skriva rim, säger han och ser nästan lite förlägen ut när han berättar om sin dolda talang.
- Varje gång jag har slutat i ett lag har jag rimmat något personligt till spelarna och det har varit uppskattat. Det gjorde jag även när vi blev klara för VM och rimmen skickade jag sedan hem till spelarna.

Thomas Dennerby är också Hammarbybacken som spelade nio säsonger i allsvenskan och var med och mötte IFK Göteborg under deras storhetstid på 80-talet. Efter att ha rundat av i "Spåret" (Spårvägen) sadlade han om och vann bland annat ett SM-guld (2001) med Hammarby som assisterande tränare till Sören Cratz.
- Jag gick steg ett medan jag fortfarande spelade, så det var ganska givet att jag skulle bli tränare, berättar han. Jag älskar människor och fotboll och kände det lite som om att få fortsätta glädja andra med det som jag själv haft så stor glädje av.

Fast säsongen 1993/94 var det nära att tränarkarriären tog slut. Året innan hade Sverige arrangerat EM-slutspelet och under den perioden hade supportervåldet eskalerat och det fanns behov av att polisen även i Sverige intensifierade arbetet. Tillsammans med två kollegor fick Thomas Dennerby uppdraget att kartlägga våldsverkarna, vilket medförde många resor.
- Det var ett oerhört spännande arbete och ett jobb i "fotbollens vilja". Vi identifierade mellan 15 och 25 bråkstakar i ett par klackar som alltid var med när det blev bråk. Det tråkiga är väl att dom är kvar än i dag.

Men äldsta dottern, som spelade i Hammarbys utvecklingsgrupp, fick honom att tänka om och lyckades övertala pappa att kombinera polisjobbet med att bli tränare. Det var första gången som Thomas Dennerby på allvar kom i kontakt med damfotbollen. Ett par säsonger senare valde Djurgården och Älvsjö att gå samman och tränaren den nya föreningen hade högst upp på önskelistan var, just det, Thomas Dennerby.
Det blev en lyckad relation.
- Det var två fantastiska år där vi vann SM-guld både åren (2003, 2004) och en cupfinal, minns han. När det spred sig att jag ville göra något annat hörde Marika (Domanski Lyfors) av sig och frågade om jag ville bli assisterande förbundskapten till damlandslaget.

Vad lockar med att träna tjejer?
- De är ödmjuka och fantastiskt seriösa, svarar han snabbt. De ger energi tillbaka och är glada för att dom får bra resurser. Dom tar inte allt för givet.

Lockar herrfotbollen?
- All fotboll lockar mig. Att träna ett herrlag är inget jag är främmande för. Jag har kontrakt med damlandslaget till efter EM-slutspelet 2009 och fram till dess har jag fokus på det. Jag har sagt att jag vill fortsätta att träna på elitnivå och har ingen lust att gå tillbaka till att vara hobbytränare. Jag har varit det i flera år, men på sätt och vis säljer man bort familjelivet och det är jag inte beredd att göra.
Trots skador och återbud har landslaget som målsättning att ta medalj i VM, vilket skulle innebära att OS-platsen i Peking nästa sommar är säkrad. Han säger att ett misslyckat VM-slutspel skulle kännas rejält, men livet skulle ändå gå vidare.
- Fast jag skulle nog vara extremt asocial några dagar. Sedan måste man jobba vidare, det kommer hela tiden nya saker.

Fast om du möts av "avgå Dennerby"?
- Åker vi ut redan i gruppspelet räknar jag iskallt med att det kommer att stå så, men det förändrar inte min syn på landslaget eftersom jag lägger ner hela min själ och hjärta i det här. Har man skrivit ett kontrakt med Dennerby skall man veta att jag inte bara lämnar. Om sedan styrelsen vill annorlunda kommer ju saken i en annan dager.

Efter att ha passerat flera spärrar skiljs vi åt i entrén i polishuset. Plötsligt ber Thomas Dennerby om ursäkt och går fram till det uppställda bordet vid vakten. I kondoleansboken för polismannen i Nyköping som nyligen dödades skriver han ett par rader.
Det ständiga leendet är för en kort stund utbytt mot ett betydligt mer allvarligare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.