Överlägsen Nadal blickar mot fler titlar

Favoriten Rafael Nadal var överlägsen när han tog hem sin tredje US Open-titel i karriären. Spanjoren vann finalen mot utmanaren Kevin Anderson i tre raka set, 6–3, 6–3, 6–4.

ANNONS
|

Nadal har nu sammanlagt 16 grand slam-titlar efter att tidigare i år också ha vunnit Franska mästerskapen. Efter några skadefyllda år är han med besked tillbaka i den absoluta toppen, och 31-åringen har inga planer på att varva ner.

- Jag har fortfarande kvar passionen och kärleken för den här sporten. Jag vill fortsätta tävla och känner fortfarande spänning när jag går in på banan. Så länge jag fortsätter på det här sättet så kommer ni inte att bli av med mig, säger Rafael Nadal enligt Reuters.

Tre bakom Federer

Finalen var inte en av grand slam-historien mest rafflande. I stället var det en överlägsen uppvisning från en av sportens allra största. Rafael Nadal är i grand slam-sammanhang nu endast överträffad av schweizaren Roger Federer, som har 19 titlar i de fyra största tennisturneringarna.

ANNONS

- Jag har egentligen aldrig tänkt så mycket på det. Jag gör min grej, han gör sin. Vi får se (vem som har flest) när vi lägger av, säger Rafael Nadal enligt AFP.

Han tackar samtidigt sin farbror och tränare Toni Nadal, som nu ska dra sig tillbaka. Årets final var den sista grand slam-matchen i deras samarbete, skriver AFP.

- Utan honom skulle jag aldrig ha spelat tennis. Jag är tacksam att jag hade någon som honom som drev mig framåt hela tiden, säger Nadal.

- Han motiverade mig att ta mig igenom alla problem som jag har haft under min karriär, jag kan bara tacka honom för att han har gjort mig starkare.

Imponerad motståndare

För den reslige och hårdservande sydafrikanen Kevin Anderson blev det en tuff första grand slam-final. Under den två och en halv timme långa matchen var han aldrig riktigt nära att störa Nadal. Efter matchen sade han till spanjoren:

- Jag vet att vi är i samma ålder, men det känns som att jag har tittat på dig hela livet. Du har verkligen varit min idol, och det är tufft att spela mot dig. Du bevisade det igen i kväll.

Kevin Anderson hade tidigare som bäst nått fjärde rundan i en grand slam-turnering. Han blev nu den första sydafrikanen att ta sig till final i US Open sedan 1965 och den lägst rankade finalisten i turneringen sedan rankningarna infördes 1973.

ANNONS

Inför turneringen var han rankad 32:a i världen. Efter US Open kommer Anderson att på nytt slå sig in bland de 15 främsta.

- Det känns fantastiskt att se hoppet som jag har gjort i rankningen, det är något som jag kan vara väldigt stolt över, säger Kevin Anderson enligt AP.

TT-AP-AFP-Reuters

Fakta: Tidigare herrsegrare i US Open

2016: Stan Wawrinka, Schweiz.

2015: Novak Djokovic, Serbien.

2014: Marin Cilic, Kroatien.

2013: Rafael Nadal, Spanien.

2012: Andy Murray, Storbritannien.

2011: Novak Djokovic.

2010: Rafael Nadal.

2009: Juan Martín del Potro, Argentina.

2008–2004: Roger Federer, Schweiz.

Fakta: Flest grand slam-titlar

19: Roger Federer, Schweiz.

16: Rafael Nadal, Spanien.

14: Pete Sampras, USA.

12: Roy Emerson, Australien, Novak Djokovic, Serbien.

11: Rod Laver, Australien, Björn Borg, Sverige.

ANNONS