Frida Karlsson under en världscuptävling i Östersund 2020. Den jämtländska residensstaden kan komma att ta över årets världscupavslutning från ryska Tiumen. Arkivbild.
Frida Karlsson under en världscuptävling i Östersund 2020. Den jämtländska residensstaden kan komma att ta över årets världscupavslutning från ryska Tiumen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Östersund tackar nej till att arrangera världscupens avslutning

Tidigare i dag verkade det som Östersund hittat en lösning för att kunna arrangera avslutningen av världscupen i mars. Nu backar de och tackar nej.
– Vi måste inse att tiden är alltför kort, skriver Anders Sundin, ordförande för Östersunds SK på tisdagen.

ANNONS
|

Redan före Rysslands invasion av Ukraina fick Östersund frågan om orten har möjlighet att ta över arrangörskapet för världscupavslutningen från ryska Tiumen.

Men det rann ut i sanden, och i helgen sade kommundirektören Anders Wennberg att det fortsatt inte var aktuellt eftersom Internationella skidförbundet (Fis) fortfarande tillät ryska och belarusiska idrottare att tävla.

Hoppas på folkfest

På tisdagen ändrade sig Fis och man stoppar nu både ryska och belarusiska idrottare från alla internationella tävlingar. Först gjorde det att Östersund tänkte om.

– Vi kommer ge tillåtelse att använda arenan för världscupavslutningen och för Östersunds skidlöparklubb att förhandla klart avtalet som vi redan har fått men nu pausat, säger Anders Wennerberg till DN.

ANNONS

Han räknade med att längdvärldscupen skulle avslutas i Jämtland 18–20 mars.

– Det är ju lite finansiella villkor som inte är klara ännu men jag räknar med att det blir klart inom kort. Vi kommer jobba för att ordna avslutningen och få till en riktig folkfest här.

Osäkerhet redan i början

Anders Sundin, ordförande i Östersunds skidlöparklubb, ville inte slå fast något redan nu. Ännu är det ett antal bitar som ska falla på plats för att det ska kunna bli tävlingar i Östersund om mindre än tre veckor.

– Det är en del finansiella frågetecken som fortfarande är olösta. Vi håller på med det just nu och mer än så kan jag inte säga. Det har varit väldigt många osäkra faktorer som ska hanteras och i detta nu är det inte klart, säger Anders Sundin till DN.

På tisdagen meddelade Anders Sundin att det inte blir någon cupavslutning i Östersund.

”Vi kämpade hårt i flera dagar för att få budgeten att gå ihop, men till slut måste vi inse att tiden är alltför kort” skriver han i ett uttalandet på Östersunds SK:s hemsida.

De har haft kontakt med flera parter, bland andra FIS, SSF och Östersunds kommun, som har meddelat att de kan tänka sig bidra ekonomiskt. Denna gången var det inte tillräckligt för att arrangera avslutningen.

ANNONS

”Det sportsliga är vi helt övertygade om att vi hade löst mycket bra, det är också därför vi i förstone fick frågan och vi har fått bekräftelse på att alla litat på det. Nu får vi ta nya tag för kommande utmaningar och skidevent och vi ser fram emot det” avslutar Anders Sundin beskedet.

ANNONS