OS-silver till Elvira Öberg

Efter en tuff start på OS för de svenska skidskyttarna lossnade det i sprinten. Elvira Öberg tog OS-silver efter fullt skytte.
– Det är det här jag drömt om, säger hon till Discovery.

ANNONS
|

22-åriga Elvira Öberg, som gör sitt första OS, stod för en utsökt insats på skidskyttestadion i Zhangjiakou. Hon sköt fullt både i liggande och stående och i mål var hon slagen av Marte Olsbu Røiseland med 30,9 sekunder.

Norskan, med startnummer 5, satte nivån direkt med ett kanonlopp. Elvira Öberg kunde hålla jämna steg till en början och var 0,4 sekunder före Røiseland efter det första skyttet.

–Jag känner att liggskyttet känns så bra, jag är bestämd och gör allt helt enligt plan och det gör att jag får en skön start i tävlingen, säger Elvira Öberg till Discovery.

ANNONS

Men därefter tappade Öberg successivt och i stället blev det en fajt om silvret med Italiens Dorothea Wierer. Med bara en kilometer kvar var Öberg en sekund bakom Wierer, men en stark avslutning säkrade silvret och Sveriges nionde medalj i OS i Peking.

– Jag är så nöjd. Det kanske inte är min bästa dag i spåret men att jag lyckas skjuta fullt när det betyder som mest... jag är så otroligt stolt att jag lyckas.

– Det är det här jag har drömt om, att få komma in i OS-sprinten och skjuta 0-0 och så lyckas jag med det. Det är stort.

Elivra Öberg berättar om spurtvarvet:

– Jag hade sagt på förhand att är det något jag ska göra så är det att ta ut allt och när jag får höra att jag går för medalj är det bara att köra.

Två inför jaktstarten

Storasyster Hanna Öberg, OS-guldmedaljör 2018, fortsätter att slita och med tre bom var hon inte med och slogs om topplaceringarna. Öberg slutar preliminärt på 19:e plats och var för andra loppet i rad sämsta svenska.

Anna Magnusson gjorde en stark insats och slutade sjua, medan Linn Persson hamnade på tolfte plats.

– Jag är otroligt glad att jag fick den här chansen och är otroligt nöjd med hur jag tog den, säger Magnusson, som fick göra sin första start i Peking på bekostnad av Mona Brorsson.

ANNONS

Sprinten ligger till grund för jaktstarten, där Elvira Öberg alltså går ut som tvåa.

– Jag har gett mig själv ett fantastiskt utgångsläge, konstaterar hon.

Fakta: Elvira Öberg

Född: den 26 februari 1999 i Jukkasjärvi.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Hanna (också OS-åkare).

Främsta meriter: Tre individuella världscupsegrar och ytterligare sex pallplatser. VM 2021: 14:e i jaktstart och 14:e i masstarten. OS: Silver i sprint 2022.

ANNONS