Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

OS-guldmedaljören Jonny Nilsson död – 79 år gammal

Den svenske OS-guldmedaljören Jonny Nilsson har dött efter en tids sjukdom.
– Han somnade in i natt, lugnt och stilla, säger hans hustru Marianne Nilsson till TT.

Jonny Nilsson föddes i värmländska Brattfors 1943. Familjen levde under enkla förhållanden, och i skolan blev lille Jonny lärarens hackkyckling, har han tidigare berättat för GP.

Jonny Nilsson tog sin revansch genom idrotten. På kvällarna smög han in på den lokala bandybanan och tränade i ensamhet – och hårdare än alla andra. Och framgångarna lät inte vänta på sig: Redan som 19-åring vann han guldet på 10 000 meter i Moskva-VM, och året därefter var han etablerad som världens i särklass bästa skridskoåkare.

Då, 1963, blev han världsmästare på såväl 5000 som 10 000 meter – samt i allroundklassen. Han satte även världsrekord i alla tre disciplinerna, en så mäktig bedrift att svensken förärades med en staty utanför den japanska VM-arenan.

Och hemma i Sverige utbröt Jonny Nilsson-feber. Vid en omröstning utsågs han till Sveriges mest populära person, med dåvarande kungen Gustav VI Adolf på andra plats. Samma år mottog han också Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Tog OS-guld i Innsbruck

1964 kröntes hans karriär med ett OS-guld på kungadistansen 10 000 meter i Innsbruck – och året efter blev han återigen dubbel världsmästare på både 5000 och 10 000 meter. 1966 blev han dubbel silvermedaljör när världsmästerskapen avgjorde på ett fullsatt Ullevi i Göteborg.

Totalt vann Jonny Nilsson sex VM-guld, tre EM-guld, ett OS-guld och satte fem världsrekord. Han rankades 1963 som världens femte bäste idrottsman, alla kategorier.

1963 satte Jonny Nilsson nytt världsrekord i Oslo. Bild: Ivar Aaserud
1963 satte Jonny Nilsson nytt världsrekord i Oslo. Bild: Ivar Aaserud

Jonny Nilsson var dessutom en visionär och pionjär inom sporten. Efter att ha avslutat sin aktiva karriär redan som 25-åring startade han 1972 tillsammans med två amerikaner en proffsliga, vilket möjliggjorde för skrinnare att tjäna pengar på sin sport.

Efter sin aktiva karriär höll sig den omåttligt populärare Nilsson kvar i rampljuset och hade program i både radio och tv – bland annat ”Jonnys Hörna” i SVT. Han började därefter arbeta som fastighetsmäklare.

Sedan mitten av 70-talet har Jonny Nilsson bott i Hindås utanför Göteborg.

Jonny Nilsson död – 79 år gammal

2017 fick han beskedet att han drabbats av prostatacancer och i slutet av 2021 berättade han tumörerna spridit sig och att krafterna började ta slut.

I en intervju med Expressen var han ärlig med hur han såg på sin situation.

– Livet rinner ur min kropp, jag blir sämre och sämre. Jag har alltid varit en fysisk stark person med ett enormt psyke som gjorde att jag blev bäst i världen, men nu orkar jag inte längre, sade han.

Under onsdagen kom beskedet att Jonny Nilsson har dött. Han sörjs närmast av hustrun Marianne, samt barn och barnbarn.

– Han somnade in i natt, lugnt och stilla, säger Marianne Nilsson till TT.

Jonny Nilsson blev 79 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.