Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från OS-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni.
Toshiro Muto och Seiko Hashimoto från OS-arrangöran i Tokyo vid en pressträff i juni. Bild: Yuichi Yamazaki/AP/TT

OS-chefen: Kan ställa in i sista minuten

Det senaste dygnet har tio personer i OS-byn testat positivt för Covid-19. Nu meddelar OS-basen Toshiro Muto att han inte utesluter att sommarspelen i Tokyo kan komma att ställas in i sista minuten.
– Vi ser över vad vi ska göra om coronasituationen förvärras, säger han.

Sedan OS-aktiva anlänt till Japan har det rapporterats om flertalet positiva fall av Covid-19, både inne i OS-byn och på orter där de hållits förläger.

Efter tio nya fall det senaste dygnet är totalen nu uppe i 68 personer som testat positivt på OS.

På en fråga, vid en pressträff i Tokyo, om det fanns någon risk för att OS måste ställas in svarade Muto, vd för Tokyo-OS, diplomatiskt:

– Vi kan inte förutspå vad som händer med antalet coronavirusfall. Så vi fortsätter diskussionerna och tittar på vad vi ska göra om situationen förvärras, säger han.

En talesperson för OS-arrangören säger dock att man koncentrerar sig till hundra procent på att göra ett framgångsrikt OS.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren om OS: Hur ska de undvika närkontakt?

"Överger aldrig de aktiva"

Och ordföranden i Internationella olympiska kommittén, Thomas Bach, säger:

– Vi kan äntligen se ljuset i tunneln. Att ställa in har aldrig varit ett alternativ för oss. IOK överger aldrig sina aktiva, vi gör det här för dem, säger han under IOK:s session, enligt AFP.

OS i Tokyo skulle ha genomförts i fjol, men flyttades fram ett år på grund av pandemin. Antalet smittade bland japanerna har ökat den senaste tiden och därför beslutades nyligen att OS ska genomföras utan publik. Sedan tidigare var det beslutat att inga tillresande åskådare skulle tillåtas.

Minskat stöd

Trots det är den japanska allmänheten orolig för att alla deltagare i spelen – aktiva, ledare, officiella och journalister – ska föra med sig viruset till Japan. Att det upptäckts ett antal fall bland de tillresta OS-aktiva och deras ledare har inte lugnat opinionen.

LÄS MER: GP:s Joel Tivemo: ”Kommer göra allt för att inte andas på en japan”

Ordföranden i organisationskommittén, Seiko Hashimoto, är medveten om det minskade stödet. Hon säger att de rigorösa säkerhetsbestämmelserna, för att undvika smittspridning, inte gett den japanska allmänheten en ökad tro på att smittan inte ska nå dem.