OS-chefen avgår efter sexistiskt uttalande

OS-chefen Yoshiro Mori har varit pressad att lämna OS-organisationen efter sina sexistiska uttalanden. Nu meddelar 83-åringen sin avgång.
– Det viktigaste är att OS kan hållas. Jag vill inte att min närvaro ska stå i vägen för det, säger han.

ANNONS
|

Den japanska OS-chefen, den tidigare premiärministern, Yoshiro Mori sa under förra veckan under ett möte att kvinnorna i styrelsen pratar för mycket.

– Om vi ökar antalet kvinnliga styrelseledamöter måste vi se till att deras taltid begränsas något. De har svårt att avsluta, vilket är irriterande, sa han bland annat, enligt Reuters.

Sedan dess har det från flera håll krävts att han avgår och flera hundra volontären har lämnat sina uppdrag i protest efter uttalandet. Under torsdagen kom uppgifter om att så skulle bli fallet. Han sa då att han skulle ”förklara sig” på fredagen.

LÄS MER:Politiker i vit protest mot sexistisk OS-chef

LÄS MER:Avgångskrav mot OS-chefen efter sexism

Oklart vem som ersätter

Nu rapporterar AP att 83-årige Mori meddelat sin avgång.

ANNONS

– Mitt olämpliga uttalande har skapat mycket kaos. Jag vill uttrycka min uppriktiga ursäkt, säger han under ett styrelsemöte under fredagen.

– Jag avgår som ordförande. Det viktigaste är att OS kan hållas. Jag vill inte att min närvaro ska stå i vägen för det.

Vem som kommer ersätta Mori är inte klart men en kandidat, som Mori själv förespråkar, är den japanska fotbollslegendaren Saburo Kawabuchi, 84. Dock talar mycket för att han ses som för gammal, att man efter Mori vill se en föryngring.

Enligt lokala medier kan Japans OS-minister Seiko Hashimoto vara en kandidat.

LÄS MER:IOK: OS-chefens uttalanden "väldigt olämpliga"

ANNONS