OS-beslutet: Ryssland och Belarus bjuds inte in till Paris 2024

Ryssland och Belarus kommer inte bjudas in till OS i Paris 2024. Däremot kommer idrottare från de båda länderna kunna delta i spelen, det meddelar IOK på torsdagen.

ANNONS
|

Ryssland och Belarus vara eller inte vara i OS och Paralympics har varit en följetong. Idrottare från de båda länderna har stängts ute från en rad internationella tävlingar efter invasionen av Ukraina i februari i fjol. Internationella olympiska kommittén IOK har dröjt med besked om hur det blir i spelen i Paris nästa sommar. Men nu har ett besluts tagits.

Forbes skriver att IOK på torsdagen meddelat att Ryssland och Belarus inte kommer bjudas inte till spelen när de officiella inbjudningarna skickas ut den 26:e juli, ett år innan spelen invigs. Däremot kommer aktiva från de båda länderna kunna tävla i spelen under neutral flagg, förutsatt att de respektive specialförbunden tillåter det.

ANNONS

Oklart om beslutet kan ändras

IOK skriver enligt Forbes på sin hemsida att sporter som tennis, cykel och fotboll fattat liknande beslut och skriver att det garanterar ”säkerhet och integritet” på de olympiska spelen.

Att IOK har skjutit på beslutet kring de två länderna kan enligt Washington Post bero på att det funnits en förhoppning om att kriget i Ukraina skulle vara slut när inbjudningarna skickas ut.

LÄS MER:Därför får ryska stjärnorna spela i Båstad

LÄS MER:Klart: Ingen ölfest under Paris-OS

LÄS MER:Ryska idrottare registreras som syriska i Panarabiska spelen

LÄS MER:IOK-chefen kritiserar Ukraina

ANNONS