Golfbanan i Rio ligger nära OS-parken.
Golfbanan i Rio ligger nära OS-parken.

OS-banan förvånade Stenson

Henrik Stenson har nu för första gången spelat på OS-banan. Och han blev förvånad.

ANNONS
|

Linksgolf är alltså den typ av golf som spelas på linksbanor, företrädelsevis på den skotska kusten, lagd på hårdpackade sanddynor vilket gör att bollen rullar långt men kanske inte alltid exakt dit man vill ha den. Greenerna är hårda och stora och det är alltid en massa vind i spel.

Den nya OS-banan i Rio ser ut som en sådan, vilket passar den nyblivne British Open-segraren Henrik Stenson bra.

Men...?

- Hmm, vad ska man säga... Det är ganska så mjukt, det går inte att spela den typen av slag det ser ut att göra. Det är en annan typ av gräs än det är på links, det är mycket mjukare. Och så är det en blandning av en del svåra hål och en del ganska snälla. Inget riktigt flyt på det viset, säger han och tittar ut på, eh, linksbanan.

ANNONS

Svårlobbat

För en medelgolfare betyder ofta mjukt per automatik lätt, för den yttersta världseliten behöver det inte vara så.

Stenson förklarar:

- Inte nödvändigtvis. Vi kan inte spela en "bump and run" (ett lågt slag så bollen studsar tidigt och sedan rullar upp mot flaggan) för då rinner bollen av green. Då ska du istället lobba från halvtajta lägen, eftersom det är lite för strävt för att putta. Klurigt, säger Stenson.

Hemligheten är därför spelstrategi, att plugga på, läsa in sig rejält på alla tänkbara flaggplaceringar och kanske acceptera att en helt ny bana i ett icke-golfland som Brasilien behöver tid på sig för att bli riktigt bra.

Agnar och veten

Vinden där ute är stark, så lite linkskänsla blir det.

- Missar du sex slag under en runda varav ett är på fel ställe så kan det kosta riktigt mycket. Vissa slag kan du missa hur mycket som helst, slå liksom 70 meter snett och sedan kunna slå från en annan fairway, och vissa andra är du helt rökt på. Du måste slå bra slag vid rätt tillfälle, och vissa andra gånger kan du komma undan med ganska grova missar, säger han.

ANNONS

TT: Är det en bra OS-bana?

- Den kommer skilja agnarna från vetet, det är bra.

Fakta: OS-golfen

Golf är med på OS-programmet för första gången på 112 år, med 60 damer och 60 herrar. Herrtävlingen spelas 11–14 augusti och damtävlingen avgörs 17–20 augusti.

Spelformen är 72 hål slagspel utan cut, till skillnad från i en vanlig tourtävling då ett antal spelare slås ut efter 36 hål.

Banan ligger i Reserva de Marapendi i Barra da Tijuca, nära OS-parken i Rio de Janeiro.

Sveriges deltagare är Pernilla Lindberg, Anna Nordqvist, Henrik Stenson och David Lingmerth.

ANNONS