Örebro avgjorde i femte perioden mot Luleå och kvitterade i kvartsfinalserien.
Örebro avgjorde i femte perioden mot Luleå och kvitterade i kvartsfinalserien. Bild: Kicki Nilsson/TT

Örebro vann förlängningsdrama mot Luleå

Örebro steppade upp i den andra kvartsfinalen som blev ett drama och besegrade Luleå med 2–1 hemma i Behrn arena. Målvakten Jhonas Enroth växte till en vägg i förlängningsrysaren och Emil Larsson visade till sist vägen i den femte perioden mot sitt förra lag.
– ”Rothen” är den största hjälten i kväll, säger Larsson till TT.

I torsdags vann Luleå det första kvartsfinalmötet med klara 5–1 – när Pontus Andreasson slog till med ett hattrick. Men på lördagseftermiddagen kvitterade alltså Örebro i matchserien där det är första till fyra segrar som gäller.

Forwarden Emil Larsson som brukar hitta målformen lagom till slutspelet menade alltså att Jhonas Enroth skulle vara den störta matchhjälten. Men målvaktshjälten som är mitt inne i slutspelsbubblan nobbade media efter matchen.

– Helt okej match av honom va? Nämen han är grym, han håller oss levande i fjärde perioden. Det är bara att tacka honom för en riktigt bra match, säger Larsson.

"Bättre fart i dag"

Den rafflande tillställningen med rejäla slutspelskänslor började också i ett högt och intensivt tempo – men första perioden förblev mållös i en kokande och fullsatt Behrn arena.

– Vi får upp energin direkt, det var ju det som vi saknade i förra matchen. Jag tycker att vi kommer ut starkare och med bättre fart i dag.

En dryg kvart in i andra perioden spräckte glödhete Pontus Andreasson målnollan när han klev in i slottet och satte pucken under armen på målvakten Jhonas Enroth.

Men drygt fyra minuter in i tredje perioden rakade forwarden Robert Leino in 1–1 med en backhand.

Luleå kom sedan ut ruggigt starkt i förlängningen mot ett rejält tillbakatryckt Örebro. Men Jhonas Enroth målvaktsspel var alltså briljant under hela den fjärde perioden då han motade 13 skott.

"Riktigt skönt"

Så 50 sekunder in i femte perioden skickade Emil Larsson in avgörande 2–1 från snäv vinkel efter att målvakten Joel Lassinantti tappat in pucken intill stolpen.

– Jag fick chansen att skjuta och så slängde jag in den på mål, riktigt skönt att se den gå in.

TT: Fem mål och en assist på nio matcher i fjolårets slutspel. Två mål hittills i år. Det är någonting med dig och slutspel.

– Jag vet inte, jag trivs, jag tycker det är kul. Vi möter ett bra lag, jag tycker det är jäkligt kul bara. Jag försöker bara njuta, jag gillar när det blir tufft spel och mycket publik.

TT: Lite extra för dig att ni ställs just mot Luleå?

– Alltså det är kul att möta dem, det är ett bra hockeylag, jag känner många sedan jag spelade där.