Önerud: Nu har vi ett bredare lag

HV71 har spelat fem SM-finaler i ishockey och vunnit fyra. Den senaste var guldåret 2010.

ANNONS
|

Den 6 april 1995 skrev HV71 historia genom att bli svensk mästare för första gången. Johan Lindbom satte då segerpucken i förlängningen i den femte och avgörande finalen.

I dag är Lindbom coach i samma klubb – som efter att sex år i rad åkt ut i kvartsfinal nu har nått SM-final igen.

Han ledde den här säsongen laget till en andraplats i SHL och 4–0 i matcher mot Färjestad i kvarten följdes upp med 4–1 i matcher mot Malmö i semin.

Och det var hemma i Jönköping som finalplatsen säkrades, inför ett enormt jubel. Simon Önerud nätade två gånger i söndagens 4–2-seger.

ANNONS

- En fantastisk känsla, säger han.

"Magiskt"

Den assisterande kaptenen står utanför omklädningsrummet efter att precis ha kommit tillbaka från isen efter att ha tackat fansen.

- Det är ju magiskt. Det är en ära att få spela inför den här publiken och i den här klubben. Man njuter varje sekund. Det är ju drömmen att få vinna guld med sin moderklubb.

Just Önerud vet hur det känns att göra det.

För sju år sedan ingick den 28-årige forwarden i HV71:s guldtrupp.

- Jag kommer ihåg jättemycket. Jag var i en lite annan situation då. Jag var ung och på väg uppåt i karriären och spelade inte jättemycket. Men jag var med och gjorde några minuter. Tittade och lärde mycket. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Men att vinna guld nu skulle kännas ytterligare något snäpp större.

ANNONS

Förutom Önerud var även Adam Almquist, Mattias Tedenby, Oscar Sundh, Martin Thörnberg, Teemu Laine (skadad nu) och David Ullström (skadad nu) från dagens lag med och vann då.

- Jag tror att det är väldigt viktigt att ha en grund som är härifrån bygden, säger Önerud.

"Tuggar på"

Han ser både likheter och olikheter mellan 2010 och 2017 års trupp.

- Då var vi lite mer beroende av vår fantastiska förstaline med Johan Davidsson, Martin Thörnberg och Jukka Voutilainen. Nu tycker jag att vi har ett bredare lag. Oavsett vilken femma vi kastar in så kommer någon i den femman att kunna gå in och avgöra.

- Det är bredden som avgör till slut mot Malmö. Vi känner en jäkla trygghet med varandra och i vårt försvarsspel och vi vet att chanserna kommer att komma till oss om vi gör rätt saker om och om igen.

ANNONS

TT: Ni är som en maskin som bara maler på i byte efter byte?

- Det är så vi vill att folk ska känna som möter oss och ser oss. Och vi vill också känna att vi är som en maskin. Vi har kommit en riktigt bra bit. Men vi kommer säkert behöva steppa upp lite till för att vinna finalen.

Där ställs HV71 mot Frölunda eller Brynäs.

- Vi ska vara först till fyra vinster i en final oavsett vilka vi möter, säger Önerud.

TT

ANNONS