Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Omutlig på Borås Arena

Bara tre insläppta mål hittills i årets allsvenska. Och på Borås Arena har Elfsborgs Johan Wiland varit omutbar. - Det är klart att det är häftigt, säger målvakten.
Under Elfsborgs guldår 2006 hade målvakten Johan Wiland 12 nollor. I år är han på god väg att slå den siffran. Inför onsdagskvällens hemmamatch i omgång 13 mot Gefle har han redan hållit nollan i nio. Med bara tre insläppta mål totalt leder han allsvenskans målvaktliga med en räddningsprocent på 93.

- Försvarsspelet har funkat hundraprocentigt, säger han när GP träffar honom efter gårdagens träning.

Trots att han inte är gärna vill framhålla sin egen insats medger han att han har haft en jättebra säsong och att det är häftigt att han fortfarande håller nollan på Borås Arena.
- Det blir ju så; alla vet vad vi ska göra och då får jag bättre självförtroende också.

EM-platsen var också en självförtroendehöjare och en viktig erfarenhet. Wiland var aldrig aktuell för spel och slapp den press som han tror de andra spelarna upplevde.
- Jag försökte njuta så mycket som möjligt, säger han.

Nu när Rami Shaaban är korsbandsskadad ser Johan Wiland ut som det självklara alternativet bredvid Andreas Isaksson inför höstens VM-kval.
- Så länge jag presterar är jag säkert aktuell, men annars finns det många andra duktiga, säger han blygsamt.

Än har inte 27-åringen visat några tecken på att svikta den här säsongen och han är på god väg mot Halmstads Håkan Svensson rekord (808 minuter säsongerna 1999-2000) i antal minuter utan insläppta mål. 630 minuter i sträck har Wiland hållit nollan inför onsdagskvällens match. Men att han kan slå rekordet är inte något han själv tänker på.

- Gör jag det så gör jag det. Men andra berättar gärna för mig hur det ligger till.

Du har spelat i Elfsborg hela seniorkarriären. Är du sugen på att bli utlandsproffs?
- Det är klart att man drömmer om att få komma iväg. EM var ett bra skyltfönster, ditt namn syns ju. Men det är svårt, vi målvakter slåss bara om en plats. Det gäller att göra bra matcher och ha flytet vid rätt tillfälle.

Just nu är det dock bara Elfsborg som finns i tankarna hos målvakten.
- Jag har sagt till min agent att jag inte vill veta något om det inte är något konkret.

Elfsborgs tränare Magnus Haglund tycker att Wiland är jätteviktig för laget och ser nog helst att hans målvakt finns kvar i Borås.
- Han är en komplett målvakt på den här nivån. Han har länge varit smidig och reaktionssnabb men de senaste åren har han utvecklat sin pondus i luftrummet och även utvecklat spelet med fötterna, säger Haglund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.