Evertons målvakt Robin Olsen kunde bara titta på när Rotherhams Matthew Olosunde, höger, rullade in kvitteringen. Bild: Peter Byrne/AP/TT

Olsens Everton vidare i FA-cupen

Robin Olsen stod för flera bra ingripande när han fick chansen i Evertons 2–1-seger i FA-cupmötet med Rotherham. Men det var först efter förlängningen som den svenske landslagsmålvakten och hans Premier League-klubb kunde pusta ut och jubla över avancemang till fjärde omgången.

För först tre minuter in i förlängningen rullade inhopparen Abdoulaye Doucoure in avgörande 2–1-målet

Cenk Tosun ordnade hemmalagets ledningsmål efter nio minuter. Rotherham, nästjumbo i League Championship, kvitterade genom Matthew Olosunde i 56:e minuten, ett mål som tog cupmötet till förlängning.

Derby, även det ett lag från League Championship, åkte på en riktig smäll – då bortamötet med Chorley från sjättedivisionen slutade med en 0–2-förlust.

Saman Ghoddos ordnade Brentfords 2–1-seger hemma mot Middlesbrough. 27-åringen spelade fram till Halil Dervisoglus 1–0 och satte sedan själv avgörande 2–1 i 65:e minuten.

Titelhållaren Arsenal vann över Newcastle med 2–0 efter förlängning. Emile Smith Rowe gjorde 1–0-målet i 109:e minuten – efter att ha fått ett rött kort under ordinarie matchtid. Smith Rowe fick syna det röda kortet efter en brysk närkamp med Sean Longstaff, men efter en VAR-kontroll ändrades det röda till ett gult kort i stället.

Pierre-Emerick Aubameyang säkrade segern med 2–0-målet i 117:e minuten.