ÖIS uppmärksammade årsdagen för Dawit Isaak

7306 dagar har gått när Öis marscherar in på gamla Ullevi inför superettanmatchen mot AFC Eskilstuna. Tillsammans i manifestation för Dawit Isaak står de med hans porträtt på bröstet för att uppmärksamma 20-årsdagen sedan journalisten tillfångatogs i Eritrea.
– För oss betyder det oerhört mycket och framförallt för Dawits chans att inte glömmas bort, säger Esayas Isaak, Dawits lillebror.

ANNONS
|

En ÖIS-supporter tejpar fast en röd ros på den plats som klubben tillägnat Dawit Isaak, precis som hon gjort åren innan. Första raden, första stolen till höger om spelartunneln på gamla Ullevi.

”Vi spelar för mer än bara tre poäng. Vi spelar för Dawit Isaak och Isaaks familj,” orden går ut i högtalarsystemet på gamla Ullevi.

Det är tio minuter kvar till avspark i matchen mot AFC Eskilstuna, inte vilken match som helst, fotbollsklubbens årliga uppmärksammande för Dawit Isaaks frigivande.

Till tonerna av Björn Afzelius "Sång till friheten" ställer sig supportrarna och sjunger med samtidigt som lagen tågar in på plan. Spelare efter spelare i ÖIS stegar in i sin gråa luvtröja med porträttet av Dawit Isaak på bröstet. När banderollen på gräset blåser iväg tar spelarna upp den och riktat mot delen av läktaren som fått namn efter journalisten – Dawit Isaak-läktaren. Tydligt syns orden ”ÖIS välkomnar Dawit Isaak tillbaka till Gamla Ullevi”.

ANNONS

På första raden, tredje stolen till höger om spelartunneln sitter Isaaks elva år yngre bror Esayas.

– Det är så fantastiskt att ÖIS är så envisa varje år efter år. För oss betyder det oerhört mycket och framförallt för Dawits chans att inte glömmas bort, säger Esayas Isaak, Dawits lillebror som sitter bredvid den tomma platsen på gamla Ullevi.

LÄS MER:Tidigt ledningsmål och sen kvittering mellan ÖIS och AFC

Örgrytes lagkapten Daniel Paulson.
Örgrytes lagkapten Daniel Paulson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Kärleken till klubben

Det har gått 20 år och en dag sedan den 23 september 2001, dagen då den svenska journalisten Dawit Isaak greps tillsammans med flera politiker och andra journalister. Han anklagades för att vara ett nationellt säkerhetshot men han har inte fått någon rättegång. Det uppmärksammar fotbollsklubben varje år sedan 2004 på den match som ligger närmst den 23 september.

Engagemanget för Dawit bottnar i lillebror Esayas Isaaks kärlek för klubben. Medan Dawits hjärta slog för skrivandet bultade Esayas för fotbollen och att spela i rödblått.

– Mitt hjärta slår för ÖIS men uppenbarligen har ÖIS och Dawit hittat varandra i någon slags kombination och för mig är det väldigt glädjande..

Sedan 2004 har Örgryte IS varit engagerade i frågan kring Dawit Isaaks frigivande och varje år i anslutning till de 23e september hålls Dawits Isaak-matchen.

– Eritrea har låst in honom för att vi ska glömma honom och därför är det viktigt att ha arrangemang som dessa, eller få folk att prata om Dawit över lag. Det räcker kanske inte till att Dawit ska komma loss men det är en bit på vägen, påpekar Esayas Isaak.

ANNONS

När andra halvlek blåses igång sätter sig Esayas Isaak ner på platsen bredvid storebrorsans tomma stol igen. En dag hoppas Esayas att den fylls av Dawit Isaak under en ÖIS match på gamla Ullevi.

– Det här är våra platser, bredvid Dawit.

ANNONS