Både Magnus Eriksson, till vänster, och Gustav Engvall gjorde mål när Djurgården fick igång målskyttet.

Offensiven föll på plats för Djurgården

|

Skulle man tro statistiken kunde det bara sluta på ett sätt.

Djurgården hade inför påskmötet inte vunnit mot Elfsborg på hemmaplan sedan 2007, och med tanke att Djurgården inlett säsongen med en två matcher lång måltorka – medan Elfsborg gjort sex – var det inte mycket som talade för att den trenden skulle brytas nu.

Men fotboll är en ombytlig idrott, precis som vädret i april. Påskdagen bjöd på ömsom sol, ömsom ett stilla singlande snöfall över Tele 2 Arena. Och det var inte bara vädret som ställde om snabbt, det gjorde även Djurgården.

Gång på gång kunde hemmalaget vinna boll, ta fart och utmana den oförklarligt lågt stående elfsborgska backlinjen.

Två snabba

Gustav Engvall, som såg ut att skada sig riktigt illa i den förra matchen mot Häcken, behövde inte mer än en minut på sig för att sätta bollen i nät.

En långboll hittade upp från backen Elliot Käck till Engvall som rann igenom Elfsborgs mittförsvar, tog emot och satte den förbi Kevin Stuhr Ellegaard i mål.

- Jag hade inte tänkt att jag skulle kunna spela den här matchen över huvud taget, så det var skönt med ett mål i andra minuten, säger Engvall.

- Det är det vi har snackat om med laget, att vi måste in i boxen och göra det bättre i sista tredjedelen. Det är det vi har tryckt på på träningarna och nu faller det på plats.

2–0 kom bara fyra minuter senare när Kerim Mrabti, som missade fjolårssäsongen på grund av en knäskada, mötte en frispark från Kim Källström med pannan och nickade bollen snyggt i mål.

- Vi får en väldigt tuff start. De energierna som vi har haft med oss innan försvinner, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Dubbla skador

Båda lagen tvingades till tidiga byten på grund av skador. I den 40:e gick Per Frick, som fick en lårkaka i en tidig duell med Jonas Olsson, ut och ersattes av Simon Lundevall.

Och minuten senare fick även Olsson utgå med känningar i ljumsken, dock inte som en följd av den duellen.

Djurgården fortsatte sin offensiva press efter paus. I den 51:a minuten kom också 3–0, när Magnus Eriksson hyfsat enkelt kunde nicka in ett inlägg från Othman El Kabir.

Elfsborg hade ett par lägen men förblev mållöst och har en del att fundera på inför mötet med Örebro på torsdag.

- Vi har ett lag som består av mer offensiva än defensiva fibrer, därför har vi alltid lätt att skapa målchanser. Vi får jobba hårt för att fortsätta utveckla försvarsspelet. Över tid är det lättare att lära sig att försvara än att få de här offensivt fina kvaliteterna som många av våra spelare har, säger Haglund.

För Djurgården väntar härnäst det regerande mästarlaget Malmö FF på bortaplan.