Valtteri Bottas, till vänster, orsakade kraschen på första varvet i Ungerns grand prix.
Valtteri Bottas, till vänster, orsakade kraschen på första varvet i Ungerns grand prix. Bild: Darko Bandic/AP/TT

Ocon skrällvinnare efter ny formel 1-krasch

Esteban Ocon vann mycket överraskande formel 1-tävlingen i Ungern. Ett race som innehöll en masskrasch och en taktiskt jättemiss av Lewis Hamilton.

ANNONS

Esteban Ocon är en av de verkliga doldisarna i formel 1. 31-åringen har på 77 tävlingar bara varit på pallen en gång. I Ungern tog fransmannen sin första seger i karriären för den lilla Alpinestallet.

– Jag menar, det är ett fantastiskt ögonblick i min karriär, det är ett som är säkert, sade Ocon på presskonferensen efter loppet.

Han passade dessutom på att tacka sin stallkamrat Fernando Alonso:

– Jag hade hört många dåliga saker om Fernando (Alonso) innan han anslöt till stallet men vi har blivit en grym duo tillsammans, som pushar teamet i samma riktning. Förhoppningsvis är det här den första av många segrar för oss – och förhoppningsvis kan vi stå på pallen tillsammans snart.

ANNONS

Ocon kunde dra nytta av en rejält dramatisk tävling där de tyngsta stjärnorna kraschade bort sig eller satsade på fel taktik.

Racet fick stoppas och startas om efter en krasch redan på det första varvet. Incidenten tvingade fyra förare att bryta och skadade VM-ledaren Max Verstappens bil.

Bisarr omstart

Läget var öppet att ta över VM-ledningen för Lewis Hamilton som dock gjorde ett grovt taktiskt misstag. Medan alla andra stall tog chansen att byta till snabbare däck och återuppta tävlingen från depån fick publiken uppleva den bisarra synen av endast en förare – Hamilton – på startlinjen i omstarten.

När det gått upp för Hamilton att han gjort en felbedömning fick han bita i det sura äpplet och också byta däck. När han kom ut ur depån låg han därmed sist i hela fältet och jakten för att komma i kapp fick börja.

Vettel diskad

Hamilton nådde inte ända fram utan slutade som trea, bakom Ocon och Sebastian Vettel på andraplatsen.

Att Hamilton tar över ledningen i VM-sammandraget är nog en klen tröst för britten som i dag hoppats ta sin 100:e seger.

Men långt efter att loppet tog slut kom beskedet att Hamilton får kliva ytterligare ett hack upp på pallen. Sebastian Vettel diskades nämligen för att ha kört över mållinjen med mindre än en liter bränsle kvar i tanken, något som är förbjudet. Upp på tredje plats klättrar nu spanjoren och Ferrariföraren Carlos Sainz.

ANNONS

Bottas fel

Det var Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas som orsakade kraschen på det första varvet. Finländaren var sen i starten och när han fick upp farten körde han rakt in i Lando Norris McLaren-bil och träffade även en av Red Bull-bilarna.

I tumultet som uppstod fick fyra bilar bryta loppet, däribland Ferrariföraren Charles Leclerc.

Verstappens bil fick omfattande skador på sin högra sida vilket gjorde det omöjligt för honom att utmana om segern.

Årets formel 1-säsong har präglats av flera krascher. I deltävlingen på Silverstone i Storbritannien för två veckor sedan blev det också en krasch på första varvet sedan Lewis Hamilton och Max Verstappen kämpat för att ta täten efter starten.

Den gången körde Verstappen av banan och Lewis Hamilton kunde vinna.

ANNONS