Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nytt rekord av Armand Duplantis

Armand Duplantis var redan bäst genom tiderna inomhus.
Nu är han det även utomhus efter att ha klarat 6,15 i Rom.
– Jag ville bara reda ut förvirringen och klara båda så att jag kan säga att "det är världsrekordet, jag har det oavsett vad", säger han till C more.

I vintras slog Armand Duplantis världsrekord i stavhopp när han först klarade 6,17 och sedan 6,18 inomhus. Men utomhus han har varit tvåa i världen efter Sergej Bubka. Fram till nu.

Under torsdagskvällen klarade Mondo 6,15 under Diamond League-galan i Rom – höjden han jagat hela sommaren och gjort flera försök på.

Duplantis vann tävlingen i Rom på 5,85 – där han dock hade problem och fick avbryta första hoppet och sedan komma fel mot ribban och hoppade högt, men framför ribban.

– Jag vet inte vad som hände egentligen. Det är typ första gången jag gör det, jag gjorde det en gång när jag var 13, hoppade framför ribban. Det händer aldrig – det var galet. Där blev jag var lite orolig och tänkte att jag var tvungen att samla ihop mig. Men det gjorde jag, säger han till C more.

Mondo klarade höjden i andra försöket och när tävlingen var vunnen la han upp ribban på 6,00 och klarade den höjden i första försöket. Ribban höjdes till rekordhöjden 6,15. Första försöket var bra men ribban låg inte kvar. Det andra gick bättre och Mondo klarade sig över höjden för första gången.

”Ville visa”

Hoppet över 6,15 betydde att 20-årige Mondo slog Bubkas 26 år gamla utomhusrekord på 6,14 och han är nu den som hoppat högst i världen både inomhus och utomhus.

– Det är coolt. Jag ville verkligen så gärna över 6,15. Det har varit ett konstigt år men jag har känt att formen har kommit, säger Mondo till C more.

I stavhopp finns, till skillnad från de flesta andra grenar, bara ett världsrekord, vilket Duplantis slog i vintras.

– Folk började bli förvirrade, vissa trodde jag hade världsrekordet – andra att jag bara hade inomhusrekordet. Jag ville bara reda ut förvirringen och klara båda så att jag kan säga att "det är världsrekordet, jag har det oavsett vad", säger han om att han nu har hoppat högst i världen även utomhus.

Efter det nya superhoppet gratulerar den förre rekordhållaren Sergej Bubka Mondo.

”Grattis Mondo till att du slog mitt rekord”, skriver den 56-årige ukrainaren på Twitter.

Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har även hoppat det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

(TT)

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.