Nobiya FC värmer upp i nya skor.
Nobiya FC värmer upp i nya skor.

Nya skor succé för Nobiya

ANNONS

Det är mycket folk kring Nobiya FC. Inte bara för att de vann den sydafrikanska tävlingen i Meet the world, utan också för att de är del i det delvis svenska projektet Star school.

Projektet går ut på att informera skolungdomar om hiv/aids och öka det allmänna medvetandet kring frågan. I Nobiyas område i Sydafrika är ungefär 40 procent av invånarna smittade.

Stod på Ullevis scen

I går stod laget på scen på invigningen tillsammans med värdarna Ken Wennerholm och Göran Rudbo i Triple & touch, som också är involverade i projektet. De har åkt fram och tillbaka till Sydafrika ett tiotal gånger det senaste året.

ANNONS

- Spelarna bor mitt ute i buschen i hyddor, i norra Sydafrika. Och nu får de åka hit och uppträda på Ullevi, berättar Ken Wennerholm entusiastiskt.

Bandmedlemmarna är musical directors och ambassadörer för Star school och under Nobiyas matcher stöttar de med trummor från sidan av planen.

Inte som mål att vinna

Till skillnad från många av de västerländska lagen är Nobiyas största mål inte att vinna hela turneringen. Spelarna tyckte att det var fantastiskt bara att få resa hit och att få flyga för första gången. Och att spela med skor.

- Det var första gången, berättar Utility. Han är en av få spelare som pratar engelska.

- Och det gick jättebra!

Första matchen, mot Sorsele IF, slutar oavgjort. Men med två bortdömda offsidemål var segern inte långt borta. I dag möter laget Alto dos Pinheiros på Heden 3, klockan tio.

ANNONS