Johanna Larsson laddar om inför 2018 års säsong med en ny tränare, Magnus Tideman.
Johanna Larsson laddar om inför 2018 års säsong med en ny tränare, Magnus Tideman.

Ny tränare ska lyfta Johanna Larsson

Med finalplatsen i dubbel i förra årets WTA-slutspel fick Johanna Larsson ett kvitto på sin potential. En ny tränare ska hjälpa henne vara kvar på den höga nivån.

ANNONS
|

WTA-slutspelet i dubbel – där hon gick ända till final – blev kronan på verket på en säsong där Johanna Larsson, 29, blivit alltmer fruktad på dubbeltouren.

Kanske knäckte hon och dubbelpartnern Kiki Bertens samtidigt gåtan om vad som krävs för att slutligen slå sig in i tennisens absoluta toppskikt.

- Vi kom dit och satsade bara på dubbel. Vi hade tre heldagar där vi scoutade våra motståndare och kollade in deras svagheter.

ANNONS

- Vi la all tid på dubbeln, sedan fick vi en bra start och hade ett bra flow, men jag tror att det var allt dubbeltänk och alla dubbelträningar som lade grunden för att det slutligen blev en så bra vecka, säger Johanna Larsson.

Prioriterar singel

Framgångarna inom dubbel har gjort att paret blivit sjundeseedat i årets Australian Open, men det är sekundärt för både Bertens och Larsson som alltjämt prioriterar sina individuella karriärer.

Johanna Larsson, som i dagsläget återfinns på 83:e plats på världsrankingen, 38 pinnhål under sin toppnotering i september 2016, hoppas dock att hennes dubbelframgångar ska smitta av sig.

- Självklart vill jag vinna alla dubblar jag ställer upp i, men det är fortfarande singelspelet som gäller, säger Johanna Larsson.

Taktiska förändringar

I hopp om att återvända till högre höjder bytte hon nyligen tränare. Efter sju år med Mattias Arvidsson har hon i stället inlett ett samarbete med Magnus Tideman, en tränare som 2002 hjälpte Thomas Johansson till turneringsseger här i Australian open.

ANNONS

- Jag kände att det var dags att få in lite nytänk och kanske få en spark i rumpan. Jag vill göra några taktiska förändringar och det är alltid kul att se om man kan göra förändringar så här sent i karriären och få ut maximalt. Det är ju det som är tanken.

Och kanske kan Tideman ta Larsson tillbaka och förbi de höjder som hon uppnådde för snart ett och ett halvt år sedan.

- Magnus är en go och glad prick som kommer in med mycket energi. Sedan har vi inte haft så mycket tid ihop än, men vi har gjort vad vi har kunnat och hittills känns det bra, säger Johanna Larsson.

Johanna Larsson inleder mot kvalspelaren thailändskan Luksika Kumkhum i första omgången. En match som är planerad att spelas tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid.

ANNONS
TT:s utsände, Melbourne

Fakta: Johanna Larsson

Ålder: 29 år.

Meriter: 1 WTA-titel i singel (Båstad 2015), 12 WTA-titlar i dubbel, finalist i WTA-slutspelet i dubbel 2017.

Världsranking: 83 (singel), 22 (dubbel).

ANNONS