Sebastian Samuelsson.
Sebastian Samuelsson. Bild: PETTER ARVIDSON

Ny svensk medaljmiss – Sebastian Samuelsson sexa

Herrarnas jaktstart slutade i total norsk dominans och ännu en svensk medaljmiss.
Efter felfritt liggande skytte kom tre bom i stående för Sebastian Samuelsson, som blev bäste icke-norrman.
– Jag tänkte att nu är det jag och fem norrmän och jag tror nästan hela världen hejade på mig, säger han till SVT.

ANNONS
|

Sebastian Samuelsson gick ut som femma i jaktstarten och han skulle gå en kamp med fem norrmän om en medalj, den första individuella för Sverige i årets VM.

Efter två felfria liggande skytten gick Samuelsson ut som trea, tillsammans med tre norrmän (Johannes Dale, Tarjei Bö och Johannes Thingnes Bö), på jakt efter ännu en norrman, Vetle Sjåstad Christiansen, i ledningen.

I tredje skyttet blev det två bom för Samuelsson, samtidigt som bröderna Bö sköt fullt. Han gick ut som femma, 43 sekunder från pallen.

Fem norrmän i topp

I det sista skyttet blev det omkastningar bland norrmännen och Samuelsson bjöds in i medaljmatchen när Tarjei Bö bommade fyra skott och Vetle Sjåstad Christiansen två. Men Sturla Holm Lægreid, som efter två bom i första skyttet skjutit fullt och klättrat i resultatlistan, var felfri, precis som Johannes Dale. Samuelsson med en bom gick ut som femma.

ANNONS

– Jag tänkte inför första ståskyttet att nu är det jag och fem norrmän och jag tror nästan hela världen hejade på mig. Men jag lyckades inte riktigt, säger Samuelsson till SVT.

Han fortsätter:

– Jag känner mig egentligen ganska bra i stående. Om jag ska jämföra med i går så blir jag lite för noggrann och försiktig.

Svensken blev omåkt av Tarjei Bö på spurtvarvet och slutade sexa.

Svensken straffades

Precis som i damernas lopp, där Hanna Öberg var med i medaljkampen, var det dubbla bommar i det tredje skyttet som stod i vägen för svensk medalj.

– Det är skidskytte, man älskar det också. Det kan vända snabbt och det måste vi tro på till nästa vecka, säger Johannes Lukas.

Guldet gick till en överlägsen Johannes Thingnes Bö som vann före Sturla Holm Lægreid och Vetle Sjåstad Christiansen. Även fjärde- och femteplatsen gick till Norge, genom Johannes Dale och Tarjei Bö.

Martin Ponsiluoma, som gick ut som tia, slutade sjua. Viktor Brandt slutade 33:a och Jesper Nelin 41:a, efter att ha fått en minuts tidstillägg för en krock i spåret med fransmannen Émilien Jacquelin.

– Jag vet ju att det är han som har företräde, men jag tror det är lugnt. Han viker ut och då blir det kollision. Det är mitt fel, men det är inget kul. Kroken gick av på bössan och jag tappade magasin. Så en jävla skitdag i dag alltså, säger Nelin som berättar att han bett om ursäkt till Jacquelin.

ANNONS

Fakta: Så fortsätter skidskytte-VM

13/2: Distans, damer (17.10).

14/2: Distans, herrar (17.20).

15/2: Singelmixedstafett (18.00).

17/2: Stafett, damer (13.45), herrar (16.30).

18/2: Masstart, damer (14.15), herrar (16.30).

LÄS MER:Mona Brorsson åkte en straffrunda för mycket i VM-jaktstarten

LÄS MER:Hanna Öberg missade medalj i jaktstarten

ANNONS