Hanna Öberg under skidskyttelandslagets pressträff under VM i Östersund.
Hanna Öberg under skidskyttelandslagets pressträff under VM i Östersund.

Ny svensk medaljchans: "Aldrig varit bättre"

Sveriges räds inte favoritsnacket inför damernas VM-stafett.

ANNONS
|

Förbundskapten Wolfgang Pichler mönstrar som väntat samma lag som i OS förra året. Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg ska på skidskytte-VM i Östersund försöka toppa det silver som bärgades i Pyeongchang.

Och ska man tro stjärnan Hanna Öberg finns det mycket som talar för Sverige. Genom historien har det funnits flera blågula världsstjärnor på damsidan, men bredden som finns nu saknar motstycke.

- Vi har tio åkare som är på en riktigt hög nivå. Så bra har det aldrig varit tidigare. Det har vi redan visat med de stafettpallplatser vi tagit.

ANNONS

Hon får medhåll av förbundskapten Pichler.

- Ja, jag håller med om att vi aldrig har varit bättre. Det är ett riktigt starkt lag, säger Pichler och pekar på jaktstarten där tre svenskor var bland de elva främsta och Linn Persson 21:a.

Gillar pressen

Att Hanna Öberg klivit upp i den absoluta världstoppen är en viktig faktor.

- Hon är den naturliga ledaren och är bra för de övriga. De kan tävla mot henne varje dag på träning och vet att om de är nära henne så är de nära världseliten.

Ankaret Öberg kör den sista sträckan i lördagens stafett. Hon har redan fått uppleva många situationer under hemma-VM med hög press på skjutvallen.

Men hon gillar det som få andra och verkar inte känna av någon press.

- Det är det som har varit absolut roligast hittills på VM. Jag känner att publiken hejar på mig och det ger en härlig känsla. Jag hoppas på flera sådana lägen.

ANNONS

Dags för Brorsson?

Hon ser Frankrike, Tyskland, Italien och Norge som de stora konkurrenterna där på slutvarvet. Men någon taktik finns inte klar.

- Jag har varit lite upptagen med andra lopp men vi ska prata ihop oss. Samtidigt har vi kört många stafetter ihop och är medvetna om många olika scenarier som kan dyka upp. Det finns inget läge som kommer att vara helt nytt för oss oavsett hur det går.

Inte sedan 1988 har Sverige tagit en medalj i en VM-stafett. Då blev det brons för damerna. Mona Brorsson, som har visat strålande form men sköt bort sig i jaktstarten, skulle gärna kröna hemma-VM med en medalj.

- Jag är jättesugen på det såklart. Man har känt flera gånger hur det har varit väldigt nära, att då kunna få ingå i det här laget känns som en bra start. Vi har väldigt bra möjligheter, säger Mona Brorsson.

ANNONS
TT

Fakta: Svenska VM-medaljer i damstafett

1986: Silver – Eva Korpela, Inger Björkbom, Sabine Karlsson

1987: Silver – Inger Björkbom, Mia Stadig, Eva Korpela

1988: Brons – Eva Korpela, Inger Björkbom, Sabine Karlsson

ANNONS