Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Bild: LINNEA RHEBORG

Ny lag ska stoppa matchfixning

Svenska Spel förlorar sitt monopol och de utländska spelbolagen bjuds in att söka tillstånd på den svenska marknaden. På så vis vill regeringen skapa ordning, få skatteintäkter – och stoppa matchfixning.
– Svenska staten har tappat kontrollen för länge sedan, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

ANNONS
|

Shekarabi konstaterade att diskussionen om spelmarknaden har pågått sedan 90-talet, då nätbaserade bolag tog sig in på den svenska marknaden, utan att ha tillstånd, och utan att betala skatt.

Redan på Göran Perssons tid som statsminister började man utreda en spelreform, men det har av politiska skäl dröjt ända till december 2017 innan ett konkret lagförslag kom på plats.

– Det är ett svek mot våra medborgare och ett stort misslyckande regeringen, sa Shekarabi under onsdagens pressträff.

"Vill få ett sunt och säkert spelande"

De utländska spelbolagen har tagit allt större marknadsandelar och står i dag för 55 procent av allt spel på nätet. Eftersom de står utanför svensk lagstiftning är deras verksamhet helt oreglerad, och genererar heller inga skatteinkomster för staten.

ANNONS

Nu ska det ändras. Enligt lagförslaget ska alla spelbolag kunna söka tillstånd att verka i Sverige, och de som inte söker, eller får, tillstånd ska hållas utanför. Bland annat vill man blockera transaktioner till dessa bolag.

– De som saknar tillstånd ska ut från marknaden, Vi vill få ett sunt och säkert spelande, säger Shekarabi.

Förslaget innebär att Svenska Spels monopol skrotas och det statliga bolaget kan komma att styckas upp för att bättre möta konkurrensen från de bolag som inom kort kommer att kunna söka tillstånd. Genom att samla alla spelbolag under ett gemensamt tillstånd vill staten också öka kontrollen – och möjligheten att agera mot både spelberoende och matchfixning.

– Matchfixning ska rökas ut. Kriminaliteten har tagit sig in på spelmarknaden och det började med matchfixning i de lägre divisionerna. I år har vi dock tvingats konstatera att det gjorts försök till matchfixning även i de högsta serierna, säger Shekarabi och syftar på matchen mellan AIK och IFK Göteborg som ställdes in efter att en spelare utsatts för ett matchfixningsförsök.

Ny brottsrubricering

Shekarabi föreslår därför en ny brottsrubricering, spelfuskbrott, för att kunna lagföra de som ägnar sig åt matchfixning – vilket i sig inte är förbjudet i dag då lagen saknat en specifik paragraf för det. Den övergripande spelmyndigheten ska också få möjlighet att stoppa spel på matcher som man misstänker kan vara riggade.

ANNONS

Det är en ramlag som presenterats, vilket innebär att bara de stora dragen är på plats. Detaljer ska utredas och beslutas om under kommande år. I januari 2019 ska lagen börja gälla.

– Vi återtar kontrollen över spelmarknaden. Det kommer att finnas förutsättningar för de spelbolag som flyttat utomlands att flytta hem igen, att följa svensk lag och att betala skatt, säger Ardalan Shekarabi om ramförslaget som är politiskt förankrat över blockgränserna.

ANNONS