Oroväckande bilder, anfallsesset Marie-Antoinette Katoto klev av skadad.
Oroväckande bilder, anfallsesset Marie-Antoinette Katoto klev av skadad. Bild: Rui Vieira

Ny fransk seger – storstjärnan Katoto skadad

Frankrike är klart för kvartsfinal. Men i segern mot Belgien fick fransyskorna se sin storstjärna kliva av skadad. För Belgien, Island och Italien lever fortfarande slutspelsdrömmen.

Frankrike rivstartade EM med en 5–1 seger mot Italien. I andra gruppspelsmatchen, mot Belgien, fortsatte man på den inslagna vägen. Redan i den sjätte minuten tog fransyskorna ledningen genom Kadidiatou Diani. Yttern avslutade ett mönsteranfall med en distinkt nick.

Frankrike fortsatte därefter att skölja över Belgien i våg efter våg, men mål lyckades fransyskorna inte göra. I stället fick de se sin storstjärna, anfallaren Marie-Antoinette Katoto, bytas ut skadad.

Katoto tog sig för knät, när vare sig med- eller motspelare var i närheten av henne, och lade sig ner. Strax efteråt byttes hon ut.

Chans efter chans

När Belgien, från ingenstans, stack upp med en kontring i den 36:e minuten var de däremot kliniska. Janice Cayman fläkte sig fram och lyckades peta bollen förbi Pauline Peyraud-Magnin i det franska målet till 1–1.

Frankrike ville dock annat, och tog direkt tillbaka taktpinnen. Fransyskorna fortsatte skapa chans efter chans.

I den 41:a minuten fick de även utdelning för sitt slit. Clara Matéo slog in en hörna, som rensades undan. Dock rakt till Matéo, som slog ett nytt inlägg. Mittbacken Griedge Mbock var först på inlägget och nickade den stenhårt rakt upp i nättaket.

Andra halvlek bestod till stora delar av franskt bollinnehav, men belgiskorna försvarade sig bra. Belgien fortsatte att rikta in sig på kontringar, men utan framgång.

Transportsträcka

Att fransyskorna var medvetna om att en seger, oavsett marginal, skulle göra laget kvartsfinalklart syntes klart och tydligt.

Frankrike spelade iskallt och rutinerat av matchen och fick det hela att mest kännas som en transportsträcka.

I 85:e minuten sköt Grace Geyoro, tremålsskytt mot Italien, ett skott som täcktes av backen Amber Tysiak. Efter en lång VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten.

Det innebar även att inhopparen Tysiak fick sitt andra gula kort och blev utvisad.

Men olyckan blev inte dubbel. Nicky Evrard klev fram och räddade Wendie Renards straff. På den efterföljande returen sköt Renard utanför.

Frankrikes 2–1 seger innebär att laget är klart för kvartsfinal. Belgien, Island och Italien har alla fortsättningsvis chans att ta sig vidare i turneringen.