Göteborgs Julia Zigiotti Olme deppar med lagkamrater efter 1-0 under fotbollsmatchen mot FC Rosengård.
Göteborgs Julia Zigiotti Olme deppar med lagkamrater efter 1-0 under fotbollsmatchen mot FC Rosengård. Bild: Bildbyrån/GP

Nu behöver ni vinna resten, Göteborg FC

Visst, det är många matcher kvar, men faktum är att Göteborgs FC efter storförlusten mot Rosengård i seriefinalen i Malmö kan behöva vinna resten av matcherna för att nå det efterlängtade SM-guldet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborg inledde med att bekräfta sin egen förträfflighet och upplevde sannolikt både att den kollektiva taktiken och den individuella formen överträffade Rosengårds.

Det här skulle städas av, om än mot ett starkt motstånd.

Det gällde fram till Alexandra Rileys 1-0-mål efter 26 minuter. Visserligen osande nära offside, men det var som att häpna Göteborgsspelare kom av sig efter det.

Dessförinnan hade Göteborg och framför allt Stina Blackstenius hotat med skott och lovande kombinationsspel.

Därefter? Nästan bara Rosengård och dessutom ett olyckligt skadebyte på Stina Blackstenius.

LÄS MER:Guldracet lever – GFC föll i seriefinalen

Ypperlig reklam för damallsvenskan

Självklart går det att ha synpunkter på lagdisposition och markeringsinsatser när Jessica Samuelsson stormade in Mimmi Larssons skottretur med fem minuter kvar av första halvlek och givetvis skulle Emma Kullberg ha rensat undan bollen vid Anna Anvegårds 3-0-mål i början av andra halvlek, men jag gillade den offensiva taktiken, jag gillade Göteborgs försök att stressa Rosengård högt.

ANNONS

Och här är det viktigt att poängtera två saker.

Det här var en match mellan två mycket skickliga fotbollslag som gjorde ypperlig reklam för damallsvenskan som en av världens bästa ligor.

Det andra är Mimmi Larsson. Rosengårdsanfallaren var lysande och låg bakom samtliga hemmamål. Hon stack ut på Malmö IP denna fina augustisöndag.

Fler Rosengårdsspelare stack ut. Jag är svag för Jelena Cankovic. Maken till spelmotor är svår att finna. Dessutom imponerade Alexandra Riley med fart och teknik på hemmalagets vänsterkant.

Det hedrar Göteborg att laget fortsatte jaga reduceringsmål hela vägen till slutet.

Inför fortsättningen gäller det att behålla tron.

Visade kvalitet direkt

Även om Rosengård nu tar över serieledningen på målskillnad finns guldchansen i allra högsta grad kvar.

Årets upplaga av damallsvenskan kan mycket väl avgöras på målskillnad. Där har Rosengård i nuläget ett stort försprång. Här blir det såklart viktigt för Göteborg att få tillbaka Stina Blackstenius i spel så fort som möjligt, även om det finns många andra som kan göra mål också.

Jag var under delar av fjolåret kritisk till att klubbledningen höll igen när det gällde truppbygget. Den satsning som har gjorts i år saknar enligt min minnesbild motstycke i Göteborg FC:s historia. Det finns således inget att klaga på där.

ANNONS

Det visar om inte annat värvningen av den amerikanska världsmästarbacken Emily Sonnett. Hon visade goda kvaliteter direkt och kommer bara bli bättre.

Avslutningsvis: Ni som gillar dramatik bör följa damallsvenskan lite extra i höst. Det här kommer även fortsättningsvis var en jämn serie och sannolikt inte avgöras förrän i sista omgången.

Just nu är det fördel Rosengård, men kom ihåg: Göteborg har bara förlorat en match under 2020 och har fortfarande vittring på första SM-guldet i klubbens historia.

ANNONS