Norska fotbollförbundet vill tillåta pyroteknik på läktarna

Pyroteknik ska tillåtas på fotbollsläktarna.
Det vill Norska fotbollförbundet tillsammans med två intresseorganisationer få till genom dispens från regeringen.
– Punkt ett är att det är en viktig del av supporterkulturen. Punkt två är att idag råder totalförbud, och det fungerar inte, säger ordförande i Norsk toppfotboll, Cato Haug till TV 2.

ANNONS
|

Debatten om pyroteknikens vara eller inte vara går över landsgränser. I Norge råder det liksom Sverige totalförbud mot pyroteknik, men det vill de norska fotbollsorganisationerna nu få en ändring på.

Norska fotbollförbundet, tillsammans med intresseorganisationerna Norsk toppfotboll och Norsk supporterallianse har tagit ett steg mot en mer kontrollerad användning av eld i samband med fotbollsmatcher.

Under torsdagen hölls ett möte tillsammans med representanter ur den norska regeringen för att undersöka möjligheterna att få till en dispens.

– NFF, klubbarna och supportrarna har arbetat fram ett ramverk för användning av pyro i en säker miljö på stadion som vi nu vill få godkänt av regering och myndigheter, säger Norska fotbollförbundets ordförande Lise Klaveness till TV 2.

ANNONS

Vill få bättre kontroll

Enligt Cato Haug reagerade regeringsrepresentanterna positivt på förslaget, och en ansökan väntas lämnas in inom en vecka.

Dispensen är tänkt att fungera som ett pilotprojekt och kan komma att testas under en period. En stor och viktig anledning enligt Haug är att genom dispensen få kontroll över användningen och säkerställa en säker miljö på fotbollsarenorna.

– Punkt ett är att det är en viktig del av supporterkulturen. Punkt två är att idag råder totalförbud, och det fungerar inte, säger han.

LÄS MER:Carl Bennets utspel mot pyro på läktaren – hotar med att sluta sponsra

LÄS MER:Stora enkäten – tio frågor till alla tränare och kaptener i allsvenskan

LÄS MER:Kaoset på läktarna – så är läget just nu

ANNONS