Norsk dominans i skiathlon

I sitt första VM någonsin slutade William Poromaa nia i skiathlon 2021. Den gången tappade han en skida när han jagade den ledande klungan. Två år senare var det dags för en VM-skiathlon igen – då gjorde 22-åringen ett bra lopp när han slutade fyra. Men dramatiska bilder uppstod efter tävlingen när svensken brakade in i en reklamskylt.
– Det högg bara till och sen ramlade jag, säger han till Viaplay.

ANNONS
|

Med ryssen Aleksandr Bolsjunov borta stod det klart redan innan skiathlontävlingen att guldet från VM 2021 skulle denna fredag eftermiddag hamna hos någon annan.

Skulle det bli Kläbo? Kanske silvermedaljören från Oberstdorf Simen Krüger? Eller varför inte Calle Halfvarsson?

Just Halfvarsson var ofta framme och drog den ledande klungan som bestod av 13 män. I den fanns även Jens Burman och William Poromaa – och i det stora hela såg svenskarna pigga ut efter fyra av åtta varv.

Calle tappade efter skidbytet

William Poromaa gjorde ett relativt snabbt skidbyte. Det gjorde också Krüger och Sjur Röthe. Och norrmännen satte fart – väldigt hög fart.

ANNONS

Med skejtskidorna på hängde inte Calle Halfvarsson med. I stället skapades en klunga som stavades Norge, Norge, Norge och återigen Norge. Men där bak, som femma, fanns William Poromaa.

Kläbo, Krüger, och Sjur Röthe hade med drygt tio kilometer kvar att åka en ledning på 16 sekunder ner till Poromaa.

Poromaa bäste svensk

Simen Hegstad Krüger visade sig vara starkast. Kläbo tappade mark, Sjur Röthe såg ut att ha grepp om silverplatsen och avståndet till William Poromaa hade efter 25 kilometer växt till 51 sekunder.

Poromaa hade med sig Pål Golberg i kampen om fjärdeplatsen. Men längst fram, bäst av dem alla, var Krüger omöjlig att rå på.

Simen Hegstad Krügers guldmedalj var hans första individuella VM-guld i skiathlon. Det blev silver i VM 2021. OS-guld i Sydkorea 2018, och nu kunde han lägga till ett VM-guld i skiathlon till den samlingen.

Kläbo blev tvåa efter att ha spurtat ner Röthe.

Pål Golberg spurtade ner William Poromaa som slutade femma.

Krockade i målfällan

William Poromaa såg ut att vara upprörd efter att ha förlorat spurten mot Golberg. Och i all frustration åkte svensken in i en reklamskylt.

– Haha jag vet inte riktigt vad det var som hände. Det högg bara till och sen ramlade jag. Jag fastnade med foten, men det såg nog mer brutalt ut än vad det var, säger Poromaa till Viaplay efter tävlingen.

ANNONS

Till en början låg han kvar men med hjälp av mästaren Krüger fick han hjälp.

– Foten var vriden så vi får kolla om den är hel men det känns bra. Vi får se när adrenalinet släpper men det ska vara lugnt tror jag.

Om tävlingen sa 22-åringen.

– Den klassiska (delen) var hur bra som helst. Jag kände att jag gick med jättebilligt då. Sedan när vi går ut på skejtdelen ser jag att Sjur och Simen sätter ett riktigt högt tempo. Jag försöker gå med men känner att jag är för stum i benen.

Resultat skiathlon

1. Hegstad Krüger, 2. Kläbo, 3. Röthe.

Svenskarna. Poromaa (5), Halfvarsson (6), Burman (11), Rosjö (32).

LÄS MER:Charlotte Kalla är gravid: ”Mitt livs största förändring”

LÄS MER:Klart: Svahn kör skiathlon

LÄS MER:Norsk stjärna lämnar skid-VM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS