Nina Kennedy och Katie Moon delade på VM-guldet – kritiseras

Nina Kennedy och Katie Moon delade på VM-guldet i stavhopp.
När detta stod klart sågades de av TV4:s expert A Lennart Julin.
– De som vill dela är de som inte tror att det är de som kommer vinna.

ANNONS
|

VM-finalen i stavhopp blev en riktig rysare. Till sist stod det klart att kampen om guldet stod mellan Nina Kennedy från Australien och Katie Moon från USA.

De båda tog sig över 4,90 – men stannade på 4,95. Någonting som skapade stor förvirring då de därmed hade presterat identiska resultat i tävlingen.

En diskussion uppstod – och några minuter senare kramade Moon och Kennedy om varandra. De hade då kommit överens om att dela på guldet.

Moon och Kennedy var jublande glada – men någon som inte var lika glad var TV4:s A Lennart Julin.

Förklaringen

Experten menar att reglerna egentligen är skrivna så att det inte ska gå att dela på ett guld. I stället ska hopparen som är först i ordningen få möjlighet att inleda skiljehoppningen och om den tackar nej ska guldet gå till den andra hopparen. Om båda väljer att avstå finns det dock inget formellt tvång om att fortsätta.

ANNONS

– Jag brukar säga att de som vill dela är de som inte tror att det är de som kommer vinna om man fajtas om det, sa han i sändningen.

Men sagt och gjort. Moon tog därmed sitt andra raka guld medan Kennedy vann sitt första. Bronset gick till finska Wilma Murto.

Det är inte första gången någonting liknande händer. Under OS-finalen i höjdhopp 2021 var det Gianmarco Tamberi från Italien och Mutaz Essa Barshim från Qatar som kom till samma lösning.

LÄS MER:Kajsa Bergqvist efter Daniel Ståhls VM-guld: "En av de största bragderna"

LÄS MER:Klüft: "Optimistiskt att tro på fler medaljer"

LÄS MER:Rekordmästerskap: Totalt fem svenska EM-guld

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS