Nils van der Poel låg och sov när han prisades på Idrottsgalan

Trollhättestjärnan Nils van der Poel utnämndes till att ha stått för Årets prestation på Idrottsgalan under måndagskvällen. Hur huvudpersonen ser på det? Han tar det, minst sagt, med ro.
– Jag kunde inte bry mig mindre, säger van der Poel.

ANNONS
|

Han var nominerad i inte mindre än tre kategorier för sitt bragdartade VM i Nederländerna. Nils van der Poel kunde tagit storslam på Idrottsgalan för vad han åstadkom under 2021 då han var en av kandidaterna till att bli Årets manliga idrottare, att ha stått för Årets prestation och sist men inte minst var han med i racet om att ta hem Jerringpriset.

Utmärkelsen som Årets manliga idrottare gick till stavhoppsfenomenet Armand Duplantis, men i konkurrens mot Sarah Sjöström, Anna Nordqvist och hopplandslaget fick Nils van der Poel pris för Årets prestation.

LÄS MER:Missen: Fel person hedrades

Själv var han inte på plats under Idrottsgalan – och faktum är att Nils van der Poel inte ens såg när han fick priset. Istället låg skridskostjärnan och sov.

ANNONS

– Jag scrollade i genom den på morgonen nu och kollade på mina polare (som tog emot priset åt honom), men mer än så var det inte. De skötte sig ungefär som jag hade förväntat mig att de skulle sköta sig, säger Nils van der Poel under en pressträff på tisdagen.

LÄS MER:van der Poel stod för årets prestation

Roas inte av utmärkelser

Han önskas sedan kommentera det faktum att han prisades på Idrottsgalan och berätta vad det betyder inför OS i Peking som närmar sig med stormsteg.

– Jag tycker det är superskoj att jag lyckats få massa svenskar att engagera sig i att jag ska få en utmärkelse. Det tycker jag är supertrevligt. Sedan vad några farbröder och damer i en jury tycker om att jag är bättre på att åka skridskor än vad Sarah Sjöström är på att simma med en skada är så här... jag kunde inte bry mig mindre riktigt. Det är väl kul att man har en kväll för att uppmärksamma idrotten, men utmärkelser är ingenting som jag är särskilt intresserad av, säger van der Poel.

LÄS MER:Nils van der Poel går för storslam på Idrottsgalan – i tuff konkurrens

Han berättar sedan att han sov under galan, vaknade vid 01.00 på natten till ett stort antal meddelanden på telefonen, ”förstod att han vunnit något” och somnade sedan om igen.

ANNONS

Därefter utvecklade van der Poel varför det inte riktigt bekommer honom att han fick utmärkelsen Årets prestation.

– Jag vet vad jag gjort som skridskoåkare på ett sätt som ingen annan vet. På ett sätt som människor i en jury inte har en aning om. Det vet jag redan. Jag behöver inte att folk berättar det för mig eller ställer mig på någon scen, säger han.

”Lyckats ta ansvaret”

Däremot värderar han högre att det till slut blev en andraplats i Jerringpriset. Han fick ge sig mot hopplandslaget i ridsport som för sitt OS-guld blev galans stora vinnare, men var ändå den av samtliga nominerade som fick näst flest av folkets röster.

– Att få folk att rösta på mig till Jerringpriset är väldigt smickrande, säger van der Poel och svarar sedan följande på vad det betyder för honom att han blivit så folkkär:

– På något sätt tror jag det betyder att jag lyckats ta den delen av ansvaret det innebär att vara elitidrottare i delen att vara underhållande. Det får man ju säga. Sedan är det ju också väldigt bekräftande för min persona, att den uppskattas. Jag tror det är mycket vad det handlar om också, säger Nils van der Poel.

ANNONS
ANNONS