Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nils van der Poel ger bort sin OS-medalj

OS-stjärnan Nils Van der Poel skänker sin OS-medalj till författaren och bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, det meddelar människorättsorganisationen Amnesty.
– Den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar, säger van der Poel i ett pressmeddelande från organisationen.

Skridskoåkaren och olympiska guldmedaljören Nils van der Poel har gett bort sin OS-medalj till Gui Minhai. Författaren och bokförläggaren sitter fänglad i Kina sedan 2015, misstänkt för ”spioneri”.

– Nils van der Poel var en idrottsmästare vid OS, och idag är han en mästare av mänskliga rättigheter, säger Alkan Akad, som är forskare för Amnesty Internationals på organisationens hemsida.

OS-medaljören gav guldmedaljen han vann när han körde tiotusen meter i vinter-spelen i Peking. Det var i samma lopp som svensken slog världsrekord.

Guldpengen levererades till författarens dotter, Angela Gui, då stjärnan träffade henne under torsdagen.

Ber att Minhai ska släppas fri

Författaren, som är både svensk och kinesisk medborgare, försvann från en semester i Thailand 2015. I samma veva försvann ytterligare fyra medarbetare till honom. Året efter framträdde han i den kinesiska statstelevisionen, där han uppgav att han överlämnade sig själv till myndigheterna.

— Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad, säger Nils van der Poel.

– Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig, fortsätter OS-medaljören.

Gui Minhai frigavs 2017, men inte helt, eftersom han var fortsatt under bevakning av polisen.

Han greps återigen när han reste från Shanghai till Peking år 2018. I februari två år senare fängslades han i 10 år, då misstänkt för "olagligt tillhandahållande av underrättelser till utländska enheter".

Migrationsministern: ”Otroligt fin gest”

Sveriges integrations- och migrationsminister, Anders Ygeman, hyllar van der Poels initiativ.

– Det är naturligtvis en otroligt fin gest av en av våra mest framstående idrottsmän, säger Ygeman i en pressträff, enligt Sportbladet.

Vem är Gui Minhai?

Den svenska författare och förläggaren Gui Minhai försvann när han var på semster i Thailand 2015.

Då hade han ett förslag och bokhandel, vid namn Causeway Bay Books i Hongkong, vilka var kända för att publicera och sälja regimkritiska böcker. Flera av dessa är förbjudna i Kina. När han dök upp i kinesisk tv året efter lämnade han över sig till de kinesiska myndigheterna.

År 2017 släpptes han på fri fot, dock under bevakning. Men det blev kortvarigt, för året efter greps han återigen. Denna gången misstänkt för "olagligt tillhandahållande av underrättelser till utländska enheter". Det slutade med att han fick 10 års fängelse och har suttit fängslad sedan dess.

LÄS MER: van der Poel om Kina-OS: "Extremt oansvarigt"

LÄS MER: 130 000 har laddat ned van der Poels dokument

LÄS MER: Rivalen om van der Poels bråk: "En udda figur"

LÄS MER: Här är OS-medaljerna Sverige vann i Peking

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.